Adsense-top

Манолова: Над 81% от българите искат закон за частния фалит - това е процент, адекватен на проблема на гражданите с трудността да плащат кредити си към банки

Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит. 
Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ омбудсманът Мая Манолова. 
Законът ще уреди несъстоятелността на физическите лица. 
Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити - към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни.
Проектозаконът ще бъде представен днес. 
„Числата са стряскащи – всеки трети българин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 500 милиона, от които над 12% са необслужвани. 
Ако това се приравни към потребителските кредити, става въпрос за 800 млн. лв., които имат проблем с обслужването или са отчетени от банките като лоши кредити. 
Общо кредитите, които имат проблем с обслужването са над 4 млрд. лв., заяви Манолова. 
„Днес ще представим концепция, която изработвахме заедно с експерти, магистрати и представители на академичната дейност. Първото условие е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и принципът на добросъвестността. Опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат сериозно препятствие за влизането в тази процедура”, обясни омбудсманът. Проблемът не засяга само длъжниците и техните семейства, това е огромен проблем за българската икономика, за държавата, за обществото, за фиска, защото неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия сектор, където те не допринасят за хазната, за държавата, посочи Мая Манолова. 
Другите важни теми, с които се занимава институцията, са колекторските фирми, които безчинстват на гърба на българските граждани, както и дейността на фирмите за бързи кредити, каза още националният омбудсман.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...