Adsense-top

Сменят всички лични карти, измислиха "второ ЕГН", гответе по 100 лв. на човек...

 
Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти.
Това е една от идеите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни, пише “Труд”.
Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност. В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 г. в международните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три
Първият са биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък. Вторият е електронния идентификатор – наричан от спецовете е-ЕГН, а третият – електронен подпис.
При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва заяви изрично, че желае. Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.
Общо цялата такса за услугата обаче ще е около 100 лв. т.е. държавата ще прибере към 850 милиона лева. Тя често има навика да измисля нови безсмислени услуги, само заради таксите.
Електронният идентификатор няма да замени сега съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, НАП, КАТ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разширява. В същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи, защото се смята, че поне няколко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.
Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние. При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.
Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.
Освен на лична карта чипът за електронната идентификация може да бъде и да друг носител – смарт карта (карта с чип) или USB dongle (флашка). И двете могат да участват в електронни административни услуги, а и в електронно гласуване, когато бъде въведено.
За да се използва лична карта с електронен идентификатор с компютър – в повечето случаи са необходими и специални четци, които гражданите ще трябва да си закупят. Някои лаптопи имат вградени четци. Другият начин за използване на картата ще бъде със смартфон чрез NFC четеца, какъвто имат и част от лаптопите.
Единният граждански номер и системата ЕСГРАОН ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори. Миналата седмица разследване на Би Ти Ви показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Валентин Радев.
Начинът за защита е все по-малко ЕГН-то да се ползва самостоятелно за идентификация или достъп до база данни. Тоест – ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинация с други данни – р, номер на лична карта, адрес…. По екзотичните предложения са сред тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

Източник: dunavmost.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...