Adsense-top

Борисов 1 се договаря с Борисов 2 – Гинчето

ЧЕЗ среща в правителството на премиера, вицепремиера Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов:
БОРИСОВ 1 СЕ ДОГОВОРЯ С БОРИСОВ 2 – ГИНЧЕТО
*** Синдикираните заеми от западни банки пропадат и държавата тръгва да дава пари, за да спаси сделката и % и комисионите за властниците
Днес в Министерския съвет приключи срещата между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и подставеното лице, купувач по сделката с ЧЕЗ – Гинка Върбакова.
––––– ФОРМАТА НА СРЕЩАТА –––––––-
„Премиерът” Борисов в качеството си на 1-во лице като местоимението „Аз” се договори със самия себе си в качеството му обаче на 3-то лице като местоимението „тя” (Гинчето).
Написал съм „местоимения”, понеже в случая и двамата са фигуранти, а не личности. Като фигуранти те обслужват и изпълняват роля, с която да спомогнат ЧЕЗ да се придобие от руската държава. Естествено, и с благинки за тях самите.
Както вече посочих в предишния си пост „Говорить Москва – зад Гинчето” това придобиване е основно от държавната руска ВТБбанк, която е на дъното на сделката и допълнително чрез държавната руска Сбербанк, която пряко участва с 100 млн. евро във финансирането на сделката чрез депозита на офшорката Global Victory Trust. Апропо, и двете банки са в списъка на санкционираните, но играят чрез тръстове, офшори, западни банки, както и чрез свои европейски филиали, които не са под режим на санкции.
–– ЗАД КУЛИСИТЕ НА ПРОПАГАНДАТА –––––-
Местоимението-посредник по тази сделка „Борисов” търси начин да се преоформи в очите на общественото мнение като личност-премиер.
За целта се разиграва пиеска, където един напълно „прозрачен” и „почтен” купувач като Гинчето решава парадоксално да се откаже от собствените си интереси и много благородно да даде на държавата част от нейното си – част от капитала на нашенското ЧЕЗ!
Това е изключително гнусна пропаганда и митология, чиято въдица обаче обикновените хора ще лапнат изцяло и без остатък (а после ще ги задавят с нея и ще ги издърпат на сухо, докато обелят очи като рибки, наловени за скарата с бира.)
Затова стоп!
Да се преговаря с Гинчето, която все още не е никакъв собственик на българската ЧЕЗ, която с чешката ЧЕЗ е на стадий ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР (лъжат, че всичко е приключило) е все едно да купувате апартамента, който сте харесали от някой човек, посочил ви адреса му, вместо от самия собственик на имота.
От Гинчето нищо не зависи!
Тя все още е със статуса на одобрен КАНДИДАТ-купувач.
С нея може да се говори едва тогава, когато закупи българската ЧЕЗ, това бъде оформено финансово, парите бъдат платени, сделката се оформи юридически, вкл. и в различни регистри у нас и в Чехия и накрая Гинчето встъпи официално в собствеността си.
Участието на държавата зависи от чешката ЧЕЗ – нейният Надзорен съвет, финансово министерство и премиер.
А с тях и в международните отношения може да се разговаря само официално, с официална кореспонденция и официални срещи – една държава с друга, министър с министър, премиер с премиер!
А не с посредник между тях Гинчето, която щяла да отърчи в Прага да изпълни молбата на Борисов и Горанов да се вземе държавен дял.
Освен това тази среща цели реабилитация на образа на Гинчето в очите на докараните през тези години до пълна простотия и невежество обикновени хора.
До тук е пропагандата с ролята на оказалото се толкова „благородно“ Гинче.
Но зад нейната фасада прозира нещо много по-сериозно.
Прозира операция Гинчето да бъде оставено в сделката като подставено лице, макар и не с целия, а „само” с две трети от капитала на основния енергиен оператор у нас.
Защото именно чрез нейната фигура в сделката ще останат като купувачи мътните руски офшорни интереси и руските държавни интереси, които я финансират заедно с частните български интереси (например онези чрез Кой и Първа инвестиционна банка)!
Т.е. родният премиер под претекста за защита на националните интереси с тези „преговори” с подставеното Гинче всъщност продължава тъпо, упорито и нагло да продава същите национални интереси!
**************************
И накрая, заставайки на масата в Министерския съвет да преговаря с подставеното българско лице – подставено и от българския властови и бизнес елит, премиерът Борисов фактически преговаря и официализира и себе си, своето си участие!
Но вече само като гражданина Бойко Борисов в тази скандална сделка!
Защото е влязъл в такава роля и такъв начин – чрез частен посредник, който е подставено лице. И е излязъл от ролята на държавник, който договаря с чешкия държавник и чешката компания някакво финансиране и операция по покупко-продажба!
С факта на тази среща премиерът се позиционира в скандала като бизнесмена, предприема Борисов, избирайки частен канал и частен посредник като свой представител вместо официалните държавни канали.
От този момент Гинчето – вече осветено като подставено лице на руски и родни частни интереси стана и подставеното лице на Борисов!
***************************
Напомням, че Борисов в онова изявление за „гадовете” заяви с възмущение, че Гинчето щяло реално да има „само” 10% от капитала на нашенската ЧЕЗ.
Значи го знае! Знае, че е подставено лице, което ще обслужи руската държава. Знае, че тези 10% са за родните акули и се е подредил сред тях, продължавайки да държи на това „Гинче”.
–––––– ПРИЧИНАТА ЗА СРЕЩАТА –––––––-
1.
Държавното участие по придобиване на дял от капитала на компанията на ЧЕЗ у нас цели да легитимира, да официализира частното участие на КОЙ и банкери (Първа инвестиционна банка) и др. частни родни интереси в сделката, да официализира и легитимира реалното руско държавно участие в нея, да легитимира мръсните офшорни пари на руското частно участие.
То е поредната крачка в тази операция, започнала с писмото за намерения на родната държавна Българска банка за развитие, осигуряваща 65 млн. евро за сделката.
2.
В операцията по финансирането на сделката участват и две швейцарски банки, които са трансмисия за парите от руските източници и нищо повече – 50 млн. евро от банка Julius Baer и още 27 млн. швейцарски франка от Votobel.
(бел. засега не мога да открия такава банка или фирма. Възможно е да е допусната грешка и да става дума за световно известната швейцарска консултантска и експертна а компания Vontobel, управляваща частни инвестиции. Но е възможно наименованието да не е правописна грешка, допусната в документите)
3.
Кредитът от 180 млн. евро от Булбанк-Уникредит е синдикиран, т.е. титуляр е нашата институция, но в него участват и други банки. Това е така, защото не е по възможностите дори на най-голямата българска финансова институция да извади 180 млн. евро накуп.
В случая освен голямата италианска Уникредит се бяха подредили и др. западни банки.
4.
С разразилия се международен скандал някои от тези банки и институции се отказват от участие заради огромния вече репутационен риск и опасността от разследване от страна на техните централни банки и регулатори за трансфери и операции с пари, които вероятно попадат под обхвата на режима на санкции към Русия.
5.
С други думи – в общата стойност на сделката от половин милиард евро зейва една огромна дупка (засега над 170 млн. евро с тенденцията да нарасне). Тя не засяга осигурените руски държавни и руски мътни и неясни офшорни пари за покупката, а начина на оформянето им с чужда самоличност на уж някакви други пари и съответно използването им в сделката за родната ЧЕЗ.
6.
Тази дупка в механизмите за трансфер, на пренос, така да се каже, на парите по сделката от над 170 млн. евро се опита да попълни родното правителство с днешната среща с Гинчето.
Защото блокиращата квота от 34% в капитала на нашенската ЧЕЗ е равна именно на тяхната стойност. И затова финансовият министър Горанов говори евентуално и за по-висок дял, понеже се очаква и др. запазни банки да се откажат от ролята си на посредници по сделката.
–––––- ДЕМАГОГИЯТА ––––-
1.
Не съмнявам, че политическите сили ще подкрепят държавното участие и тази демагогия. Вкл. ще я подкрепи и така нар. опозиция.
Ясно обясних защо – какви родни бизнесменски и чужди държавни интереси ще се защитят по този начин.
Волен Сидеров вече я подкрепи! И „патриотичните” сили са на това мнение. И гласове от БСП я подкрепиха. И ДПС ще я подкрепи – бъдете сигурни! Зад кулисите, публично могат и да я разкритикуват.
2.
Напомням, че държавната блокираща квота (остатъчни дялове) в енергоразпределителните дружества от 34% беше приватизирана през 2012 г. – по времето на управление на Бойко Борисов. Имам маса мои публикации за онази огромна афера, още когато я планираха и за опасностите, които ще създаде, вкл. и за националната сигурност, но никой не ме чу.
В онзи конкретен случай с ЧЕЗ цената, която получи държавата, беше има-няма 50 млн. евро.
Сега обаче същият дял ще струва на България поне едни над 170 млн. евро! С 120 млн. отгоре!!!!
И какво ще се промени от това, че държавата ще има блокираща квота в капитала на нашенското ЧЕЗ?
Та нали тя и вчера, и сега, и утре, и другиден контролира сектора, вкл. лицензи, разрешения, сетрификати, одобрение на сделки, режими, нормативи, количества ток, задължения за изкупуване по определени цени, различни цени на тока и т.н., и т.н., и т.н. чрез Комисията за енергийно и водно регулиране.
И какво, като го контролира и сега?
Пожела ли държавната Комисия за енергийно и водно регулиране да осъществи правомощията и задълженията си, записани в Закона за енергетиката и поднормативните му актове при процедурата за продажба на нашенското ЧЕз, точеща се година време, при избора на фирмата на Гинчето, с която ще се преговаря като потенциален купувач, при подписването на предварителния договор?…
Иска ли дори сега в този скандал държавата в лицето на тази Комисия да провери сделката, да я спре, за което законът й е дал пълни възможности (виж извадките от Закона, които давам)?
Не!
А освен това и МВР (ДАНС и службите) имат право да предложат спиране на сделката, Държавната инспекция за финансов контрол има право по Закона за енергетиката да провери цялата документация и движение на пари и т.н. за всеки конкретен случай, Банковият надзор на БНБ може да осъществи правомощията си по Наредба 7 за рисковите експозиции на банките и т.н., и т.н.
То и в „Лукойл” държавата има блокираща квота чрез така нар. „златна акция”. Е, и какво се е променило с тази квота и държавна акция?!!!
Настина, аман от демагогия.
И от предизвикваните от нея първосигнални реакции на доведения до пълно затъпяване електорат, на който няма кой популярно да му обясни аферата, развитието й и посочи мръсните истини зад лозунгите и фразите.
–––––- ПОСЛЕДСТВИЯТА ––––––––-
Родните идиоти и техните руски „государи” (бел. господари, владетели) не са разбрали, че сега глобалната политическа обстановка е съвсем друга. Във вреда на така замисления начин на сделката!
***********************
Те не са разбрали и още едно – ако ТАКА МОЖЕ в Русия и в България, в Европейския съюз ТАКА НЕ МОЖЕ.
***********************
А България освен руска икономическа и в известна степен политическа губерния е и част от европейското пространство.
Или както нервно написаха швейцарците по повод идиотщините на тамошната банка на Газпром” и подставянето й по този повод в надзорни условия – „Не разбрахте ли, че ТАКА у нас не може!” (имам пост за случая.)
Наистина е факт, че в България може, но в Европа не може. Както газа, така и електрическата енергия е обект на европейски регулации, надзор и контрол.
Колкото и да се мъчи родното правителство да си спретне аферата с Гинчето и руснаците, тя няма как да стане.
Няма да стане, защото тази сделка е задължителна за преминаване и през европейските органи според техните нормативни документи и директиви. Задължителна е и по нашия Закон
БЕЛЕЖКИ КЪМ ВЛАСТВАЩИТЕ ИДИОТИ И РУСКИЯТ ИМ „ГОСУДАРЬ”
Изненадан съм и от степента на деградация на отговорни фактори в Руската империя. Тя с основание претендира, че владее икономически България и я контролира и политически в немалка степен.
На този фон да се съобразяваш с някакво си местни, псевдовластови човечета и още по-лошото – с мутренския им манталитет за бизнес и механизъм по сделка, с който те да си чопнат % от капитала на съответната ЧЕЗ, както и многомилионни комисиони, си е абсурдно.
Губернаторите се слагат в колониите, за да провеждат политиката на метрополията, а не да взимат от нея за себе си % от нейната собственост и комисиони. Мениджърите не трябва да са Гинчета и мутри, защото с техния начин на управление скандалите (и съответно загубите от тях) ще набъбват.
И ВЪОБЩЕ:
Не разбрахте ли, че ТАКА урбулешката вече не може. Макар и да сме България, сме и Европа!
Родните идиоти-властници не са го разбрали и обещават на ангро. Явно и руските им государи (бел. владетели), които работят с тях, също не са го разбрали и вярват на обещанията им. Въобще си личи пълната липса на професионализъм.
Както и пълното и необосновано, гибелно презрение към реалностите на новата геополитическа Студена война.
Никакви срещи с европейски комисари и чиновници няма да помогнат. Нито лобистки мрежи, създадени с подкупи.
Около финализирана сделка с участник Гинчето ще се разрази още по-голям европейски скандал.
България негласно ще бъде лишена от европейските траншове.
А основания – дал Господ. Само политически причини и формалната дистанцираност на страната ни от амбициите на Путин засега задържат спирането им.
Тази сделка обаче ще спре брюкселските пари, макар и негласно. С цялата последваща дестабилизация – вкл. икономическа, финансова и банкова на страната.
Страната ни не е такава величина, че да повлече Европата със себе си. Не е такава финансова величина, за да взриви европейската банкова система с неплатени дългове. България е едно нищо!
Затова никой няма да се втурне веднага да я спасява заедно с вашите капиталовложения, какъвто ви е разчетът. А и вие, в Кремъл нямате този ресурс. Знаете го!
Колкото и да не ви се вярва, на ръба сме на масови протести. За разлика от контролираните предишни тези ще бъдат не само масови, но и спонтанни и неподбиращи целите си.
Когато накрая пристигнат омиротворителите (бившият американски държ. секретар Джон Кери ви предупреди тук, в София, за онзи член от онзи Устав, а той беше „мек” в разбиранията ви за разлика от сегашното ръководство на Запада), когато дойдат МВФ, Световната банка и ЕЦБ, ситуацията ще е такава, че всичко ще е практически фалирало – вкл. и руските икономически обекти у нас, вкл. и тези на родните олигарси.
Кредиторите от последна инстанция само ще затвърдят този факт, вкл. и юридически. „Който дава парите, той поръчва музиката” – поговорката ще се приложи в пълна степен за разлика от предишните спасявания на България.
Не си правите илюзии! „Доброто” за вас минало и доскорошно настояще свършиха!
Лошото е, че не само вие, но и ние, обикновените хора ще пием една многооо-ооо дълга и убийствено ледена вода. За немалко години напред. И може би ще се лее кръв с всички последици от пролятото.
И ако не бяха тези обстоятелства, щях да гледам как се давите с милиардите ви, вместо да сядам да пиша!
По този повод ще отбележа, че Наказателният кодекс предвижда наказания за представяне на неверна и заблуждаваща информация на държавните органи. А в конкретния случай отговорни ще бъдат и онези, които са я приели, понеже вече знаят и са го декларирали, вкл. и Борисов, че „излиза, че въпросната госпожа ще има по-малко от10%)
И ЧЕЗстита Баба Марта на всички

Григор Лилов, Фейсбук, със съкращения от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...