Adsense-top

Нов резил: Бойко клекна да плащаме повече на ЕС, заради излизането на UK... губим €1 млрд.

 
7 източноевропейски страни членки на ЕС и България се съгласиха днес да подкрепят увеличаването на вноските на страните членки в следващия дългосрочен бюджет на Евросъюза, за да помогнат да се запълни финансовата дупка след напускането на нетния вносител Великобритания, предаде Reuters.
Министри и представители на Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, България и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер, за да обсъдят плановете за следващия бюджет на ЕС.
Най-големият източник на приходи в европейския бюджет е унифицираната процентна ставка от брутния национален доход (БНД) на всяка страна.
Бившите комунистически държави са предимно нетни получатели на средства от ЕС и се опасяват, че евентуален недостиг в бюджета на блока ще намали средствата за тях.
Излизането на Великобритания от ЕС, което е планирано за март догодина, ще лиши общоевропейския годишен бюджет от 12 милиарда евро, който сега е около 140 милиарда евро.
Осемте страни се съгласиха с увеличението на плащането като дял от брутния национален доход (БНД), съобщи Янош Лазар, началник на канцеларията унгарския премиер Виктор Орбан.
Осемте страни допуснаха възможността вноската да се вдигне до 1,1 процента от брутния национален доход (БНД), допълни той.
Това увеличение обаче прави безсмислено членството на страни като България в ЕС. Плащанията няма да се увеличат, ще се увеличи само вноската. Ние и сега не е ясно дали сме на плюс като се сметне всичко получено, дадено и се приспаднат всякакви измислени глоби и санкции. Сега със сигурност ставаме на минус от ЕС.
Другите Източноевропейци вероятно ще имат "намален плюс", но все пак ще е "плюс". При нашите продажници, такова нещо няма. Както други взеха лъвския пай от фондовете, сега ние ще поемем лъвския пай от дефицитите. Очаква се нетната загуба само от новата вноска по излизането на UK за България, да е поне 1 милиард евро...

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...