Adsense-top

Борисов: Ако стане война, ще се бием за НАТО...

 
“След като България е член на НАТО и след като НАТО като основен противник, военен, приема Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях.”
Това заяви премиерът Бойко Борисов след официалното откриване на офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, заедно с президента на ЕИБ Вернер Хойер.
По-рано в интервю пред БТВ премиерът припомни:
“България е в НАТО. Във всички изказвания и на Йенс Столтенберг и други личности, Русия се сочи като основна заплаха за НАТО. В доктрината ни ако стане война, ние ще се бием за НАТО. Затова не допуснах да има флотилия на НАТО в Черно море, защото “ще заври накрая” – може да има сухопътни учения, маневри, но не и тежки военни кораби и подводници.”
Борисов коментира,че в същото време трябва да работим максимално добре и прагматично, за да имаме руски туристи, за да има интерконектор с Русия, европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма.
Премиерът обясни, че в доклада за националната сигурност военните са отразили съществуващите заплахи за страната ни.
“Ако стане война, тогава България става цел, като член на НАТО”, отбеляза Борисов. “ В същото време трябва да работим политически, дипломатично, догодина по време на нашето Председателство да падат санкциите и да пада напрежението между Европа и Русия”, допълни той и подчерта, че задачата е сложна и непосилна, но ние сме длъжни да опитаме.
За поканата към руския президент Владимир Путин да посети България следващата година, премиерът заяви: “Президентът Радев го е поканил – питайте него. Ако иска среща с мен, тогава ще я получи.” Борисов е категоричен, че в европейското семейство трябва да се реши проблемът със санкциите срещу Русия.
Премиерът коментира и проекта за магистрала през Кресна. “Магистралата се строи. Догодина от Сандански до Гърция ще е магистрала. По лотовете се работи. Една магистрала може да се направи и на висящи въжета”, контрира Борисов еколозите.
Борисов оцени работата на правителството през последните 100 дни с отлична оценка. “Аз си давам отлична оценка винаги. Министрите се стараят много. Няма недисциплинирани министри.”
Премиерът отново обяви, че Балканите по-бързо трябва да бъдат присъединени към ЕС, имайки пред вид Сърбия, Косово, Черна гора. “Искаме Балканите да бъдат едно голямо семейство”, посочи той.
“Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи”, припомни премиерът Бойко Борисов. На предупреждението на државния глава Румен Радев, че лобисти са готови да приземят военната ни авиация Борисов отговори:
“Казва, че сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни.”
По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за “Белене” само миналата година. “Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд. щяхме да купим самолетите. Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв, само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната. Ние бързаме веднага да платим тези 3 млрд.”, добави премиерът.
Наказателното отделение на съда вече ще бъде на бул. “Генерал Скобелев” 23 в т.нар. “Военно НДК” и трябва да заработи от 2 октомври. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и магистрати. Лентата прерязаха Димитър Узунов и Цецка Цачева. В приветствието си Борисов не пропусна да отбележи как е изглеждало мястото преди да започне ремонтът през 2013 г. и го нарече “изцяло компрометиран обект с дадени десетки милиони левове, но протекъл, разрушен”.
“Все пак трябва да имаме памет, защото не знам да има осъдени за това нещо зад мене и за тази корупционно-компрометирана схема”, категоричен бе премиерът. Той пожела успех на магистратите и да съдят, както народът очаква от тях – справедливо.
“От подземните помещения до бюрата, компютрите, за които самите магистрати си направиха обществените поръчки – каквото са си избрали – това е. От другата година ще почнем да ремонтираме сградата зад радиото”, пое ангажимент Борисов.
Малко по-късно пред журналисти главният прокурор коментира думите на премиера Борисов и каза, че, ако има факти, прокуратурата ще се задейства, но не може да се очаква след всяка реч държавното обвинение да се самосезира.
Около 600 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж” са за подобряване на училищна инфраструктура, обяви премиерът Бойко Борисов. В събота той събира кметове, директори на училища и педагози в Гранитна зала на Министерски съвет. Там министърът на регионалното развитие Николай Ненков ще представи проектите за обновяване на училищата. Ти са за ремонти и саниране на сградите, както и за изграждане на спортни съоръжения.
Съвместно заседание на правителствата на България, Румъния и Гърция ще се състои във Варна на 3 октомври.Съвместното българо- румънско заседание вече е договорено, а Борисов ще покани и гръцкия премиер Алексис Ципрас да се присъедини. Борисов вижда тази среща като продължение на разговорите в Солун между него, Ципрас и сръбския премиер Александър Вучич и в контекста на предстоящото българско председателство на ЕС и приоритета му за интеграцията на Западните Балкани.
Сред темите на разговорите са транспортната и комуникационна свързаност на региона чрез инвестиции по плана “Юнкер” и еврофондовете.
Над 70 древни кораба са открити на дъното на Черно море от учени от проекта Black Sea MAP. От тях 10 са подробно снимани и описани. Морските съдове са много, много древни, което ги прави още по- ценни и изключителни като находки. Днес на второ корабно място в Бургаското пристанище, експедицията, направила сензационните открития, се завръща с кораба “Havila Subsea”. Учените ще донесат колекция от амфори и други артефакти, извадени от дълбочините. В 17 часа, в община Бургас, лично премиерът Бойко Борисов, който е бил гост на борда на кораба, ще награди откривателите. Те пък ще му връчат уникални копия от морските съдове.

Източник: Труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...