Adsense-top

Жертва на скандала не е властта, а са хората, дето плащат сметките! За тях трябва да мислим, а не за Бойко...

Жертва на скандала с ЧЕЗ не е властта, а гражданите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод скандала със закупуването на ЧЕЗ от фирмата “Инерком” на Гинка Върбакова.
“Зададох въпроси, а вчера премиерът даде съвети. Очакваме отговори. Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ - жертвата не е властта, жертвата сме ние.
Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и без капацитет, получава такива големи банкови гаранции. Кои са банките и кои са най-вече механизмите за финансиране? Получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея? И как така отговорните институции научават за това и започват да действат постфактум? Ето това са въпросите”, заяви Радев.
“Склонен съм да говоря с чешкия президент, но нека не забравяме - отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън нея”, посочи той относно апелът на премиера Бойко Борисов да говори с чешкия президент по темата за ЧЕЗ.
“Вече изплуваха имена на банки и офшорки. Много е важен механизмът, по който е замислено това финансиране”, допълни Радев.
На въпрос дали ще свика КСНС по повод ЧЕЗ, той отговори така: Бих свикал КСНС за обща тема енергетика. ЧЕЗ е частен случай. АЕЦ “Белена” също. Ако нямаме стратегия за енергетиката всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал.

Източник: 24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...