Adsense-top

Вадят Иван Вазов от изучаване - бил хoмoфoб и примитивен "мъжкар"...

Иван Вазов да бъде изваден от учебната програма от Български език и литература, предлага просветното министерство.
Решението е след проучване, проведено от неправителствената организация "Равни права и корекция в литературното наследство". Според него, любовните творби на Вазов били твърде насочени само към жените, а патриотичните му стихотворения били "твърде мъжкарски".
Въпросната НПО е част от глобална инициатива за преосмисляна не литературната история. Същата организация притиска в момента от книгите на Марк Твен да бъде извадена думата "негър". Тя се пребори и същата дума да я няма в "Пипи - Дългото чорапче", където бащата на Пипи отишъл на един остров и станал "крал на негрите".
Освен Вазов, в момента се анализират произведенията и на други класици. Следващ най-вероятно премахнат ще е Яворов. Той има твърде влиятелни творби посветени обаче само на жени - любимите му Лора и Мина.
Това е неравноправно от днешна гледна точка, твърдят от НПО-то.
От министерството допълват, че става дума за частично европейско финансиране, и ако не изпълним препоръките, ще трябва да връщаме парите.

Г.Н.

4 коментара:

 1. Няма как да се случи...Вазов е олицетворение на българския национален манталитет и гениален хедожник на съдбините български преди и след освобождението от Османско владичество...Българската културна общност, ценителите на високото поетично слово няма да позволят такъв тип оскверняване на народната памет...Никой и нищо не може да купи националното достойнство на българите..."Не се гаси туй що не гасне..."

  ОтговорИзтриване
 2. Надявам се да е фалшива "новина"! В противен случай е подигравка с българите.

  ОтговорИзтриване
 3. Че малко ли подигравки сме преглътнали до сега? Една в повече. колко му е....

  ОтговорИзтриване
 4. До там ли стигнахме?
  Българската китература без Вазов?
  Айрян без кисело мляко става ли?
  Аз си мисля, че истинската причина е термина турско робство, което е така и е факт.
  А някакви болни мозъци се опитват да го прекръстят от робство на присъствие. Това е!

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...