Adsense-top

Келнер купува Нова телевизия

 
MTG съобщи, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер.
В текста се посочва, че чрез стойността на сделката се прави оценка на 100% от българската медийна група - $185 млн. Когато купи "Нова телевизия" през 2008г. скандинавската група плати €620 млн.
Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. MTG продава 95%, а останалите 5% от българската медийна група са на изпълнителния директор Дидие Щосел.
54-годишният милиардер Петр Келнер според Forbes е най-богатият чех с лично богатство от €11.2 млрд. и е на 102 място в класацията на списанието за 2017. Той контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на €35 млрд. към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg.
Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големият в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.
MTG притежава Нова телевизия, спортните канали "Диема", списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“.
Приключването на сделката ще стане след одобрение от регулаторните органи, но страните по нея очакват това да стане през първата половина на 2018 г.
По този начин MTG си тръгва от България 10 години, след като инвестира в Balkan Media Group (операторът на каналите "Диема") и година по-късно придоби "Нова", за която в момента работят 650 души.
PPF Group - холдинг е спрягана и за купувач на мобилния оператор "Telenor".
"Нова броудкастинг груп" е най-големият комерсиален медиен оператор в България - със 7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса. Телевизиите са "Нова телевизия", "Кино Нова", "Нова спорт", "Диема", "Диема фемили", "Диема спорт" и "Диема спорт 2", а в интернет са платформите за видеообмен и видеосъдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл услугата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg, както и други сайтове.
Групата е генерирала през миналата година продажби за 991 млн. шведски крони (€100 млн.) и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), допълва собственикът.
Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на МTG, днес "Нова" контролира "33% комерсиален дял от зрителите" в българския ефир. Той дава и оценка на Дидие Щосел като "чудесен ръководител" на "Нова броудкастинг груп". Линдеман обяснява и защо напускат България - заради започналото преди няколко години оттегляне от традиционната телевизия и фокусирането върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи. Така MTG приключва продажбата на дейността си в чужбина.
Чешката PPF Group възниква през 1991 г. като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор след падането на комунизма, като и до днес Петр Келнер остава най-големият акционер. Първата голяма покупка е тази на най-големия застраховател Ceska pojistovna, а присъствието на този пазар остава неизменно - през 2007 г. бе подписано споразумение с италианската Generali за създаване на Generali PPF Holding - съвместно дружество за бизнес в Централна и Източна Европа и бившия СССР.
Според официално съобщение на PPF към 30 юни 2017 г. активите на групата надхвърлят стойност 35 млрд. евро.
Кой е Петер Келнер
Петер Келнер е най-богатият чех, собственик на 94.3 процента от инвестиционния фонд PPF (První privatizační fond), който създава през 1991. Той е най-известният бизнесмен в застрахователния бизнес в страната.
Започва през 1991 г.  и след масирана рекламна кампания убеждава много инвеститори да вложат парите си пи него. При ваучерната приватизация той успява да привлече 200 компании, чиято номинална стойност се оценява на $5 млрд.
Освен с инвестиции в индустрията той е известен с проектите си в енергетиката, като притежава 29 процента от енергиен и индустриален холдинг, който доставя на крайни потребители електричество, парно, топла вода.
Групата има известен опит и в телевизионния бизнес - за няколко години тя притежава най-голямата частна телевизия в Чехия - TV NOVA, но след преструктурирането ѝ я продава на американската "Central Media Entertainment (CME), която в България контролира групата bTV.
Имението на Петер Келнер
-------------------
Петер Келнер има частен самолет Boeing 737-700BBJ, с който пътува на бизнес срещи, а за лични нужди използва по-малкия Gulfstream G500, който е кръстил Kane.
Живее в дизайнерски дом в огромно имение в село Подкози край Прага, но има жилища и имоти в много страни. Питежава и най-голямата колекция в света снимки на фотографа Йозеф Судек.

Източник: Тема Онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...