Adsense-top

Предстои "зверско" поскъпване на тока, заради "биткойните", властта крие, че ще плащаме тройно...

 
Предстои зверско поскъпване на тока, движено от комбинацията на свободен пазар и разрастване на копаенето на крипто-валути. Правителството съвсем определено се прави на "ударено" и крие от гражданите, че ще плащат повече.
Това коментира Добри Божилов, създател на българската крипто-валута "Левкойн". Самият "Левкойн" е по нова технология и консумира на порядъци по-малко ток. Но тази технология все още не доминира, основното копаене е около "биткойна" и валутите от първо поколение. Именно те са мното "енергоемки" и преформатират цялата световна енергийна индустрия.
Валутите от първо поколение не предвидиха масовото нахлуване на "копачи" и не предвидиха механизми за гарантиране на мястото на малкия домашен компютър. Така състезанието стана само на по-голяма и по-голяма мощ. Резултатът е експоненциално нарастване на консумацията на енергия.
Ако преди 2 години за Х биткойни сте хабили У енергия, сега хабите 3 или 4 пъти по У. Добитите койни са същите, но заминава повече ток. Причина за това е, че биткойните са фиксиран брой, а повече копачи се състезават за тях. Така единица койн се добива с повече изчисления, т.е. разходът на ток нараства.
В Европа и в света по принцип, консумацията на ток за крипто-копаене лавинообразно расте. Това вдига цените за останалите потребители - индустрия и бизнес.
България все още има централи, които могат да осигурят евтин ток. Ако има държавна регулация този ток да отива само за домакинствата, няма проблеми. Но вместо да направи това, правителството ни въвлича в някаква "Европейска либерализация". Пазарът става единен. И купувачи от Германия и Франция могат да купуват от България. Това естествено ще качи цените.
На свободния вътрешен пазар пък е изгодно да се строят ферми за биткойни в България, именно заради по-евтиния ток. Това обаче раздува цените на вътрешния пазар, което се отразява после в цените на стоките, и в това, че бизнесът плаща повече.
За 1 година, копаенето на биткойни е изконсумирало около 30 тераватчаса. Това е повече от консумацията на 159 държави. Ако беше отделна държава, копаещата индустрия, щеше да е на 61 място.
Потреблението в България почти същото. Т.е. ние сме горе-долу толкова голям консуматор, колкото биткойна.
При това процесът ускорява, защото цената на виртуалната валута скочи и е изгодно да се влага ток, за да се получават "койни".
"Всичко това обаче нищо не произвежда. Не се създава обществен продукт. Такъв преразход, който натоварва всички други с повишени цени е напълно нерационален. Но в рамките на свободен пазар, се случва. И правителствата се правят на луди..." - коментира Божилов.
Според него, България трябва незабавно да излезе от единния енергиен пазар, дори с цената на излизане от ЕС. Иначе, първо цените ще станат космически (поне тройни на сега), а след това и ще затворим 40% от енергетиката, поради екологични разпоредби, които изхвърлят ТЕЦ-овете ни от играта.
"Крипто-валутите" са велико изобретение на човечеството. Но трябва да се преодолеят недостатъците на първото поколение и да се ползват нови и по-ефективни софтуерни разработки. Не може да взривим Земята, концентрирани върху безсмислени изчисления, от които не следва никаква полза", е мнението на Божилов.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...