Adsense-top

Русия създаде мощен, поразяващ всичко летящ лазер...

 
Русия работи по създаването на самолет, снабден с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи източник от военно-промишления комплекс. Става дума за ново поколение базирана във въздуха лазерна инсталация, посочва източникът.
Това е самолет, известен със сигнатурата А-60. Опити за създаване на летящ лазер са правени още в съветския период. Първият самолет А-60, произведен на базата на Ил-76 МД, полита през 1981 година. Преди няколко години медиите съобщиха за възобновяването на проекта.
Върху създаването на авиационен лазер са работили и в САЩ, но в края на 2011 година програмата, в чиито рамки е проектиран експерименталният боен самолет Boeing YAL-1, е прекратена. Междувременно стана ясно, че Русия ще даде за модернизация на въоръженията си над 130 милиарда рубли. Това бе съобщено по време на международния военнотехнически форум "Армия-2016", започнал в понеделник в Московска област, пише "РБК".
На изложението вече са подписани няколко десетки договора на обща стойност повече от 150 милиарда рубли. Най-големи са 17-те договора, сключени от руското военно ведомство с 6 предприятия. Сред очакваните доставки за руската армия изданието посочва над 100 от най-новите за страната танкове "Армата", 42 самоходни артилерийски установки, 6 подводници за Тихоокеанския флот, пробна партида изтребители от пето поколение Т-50 и три малки ракетни корвети, способни да носят крилати ракети с голям обсег "Калибър".
Държавната поръчка за отбрана цели да се увеличи делът на новата техника в руската армия на 70 процента, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов. Същевременно износът на руски оръжия в чужбина за осемте месеца на годината е достигнал 7 милиарда долара.
До края на 2016 г. компанията "Рособоронекспорт" планира да продаде въоръжения за още 6 милиарда долара, заяви зам.-генералният директор Сергей Гореславски. Според цитирани в статията руски и чуждестранни източници от структурите за военнотехническо сътрудничество предстои Русия да продаде например хеликоптери Ми-35 на Нигерия, а Египет преговаря за покупка на Ка-52К. Продължават доставките на руски зенитно-ракетни системи С-300 за Иран, а с Бразилия се договаря сделка за друг комплекс - "Панцир-С1".
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал тези дни споразумения за военно сътрудничество в ред области с Боливия, Катар и Танзания, допълва "РБК". Във видеото - елитните части на руската гвардия проведоха зрелищна тренировъчна демонстрация в центъра на Москва. При възстановките на реални бойни действия военнослужещите трябваше да преодолеят 300-метрово трасе, въоръжени с различни оръжия и използвайки тежки машини.

Източник: Блиц

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...