Adsense-top

Бивш подуправител разкри сив кардинал начело на Здравната каса, шефът Камен Плочев не ставал за поста

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Националната здравноосигурителна каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзорния съвет на касата Жени Начева. 
Това обяви в предаването „Тази неделя" по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.
По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. Според него, тя прехвърля пари от едно място на друго, като вероятно били извършени и закононарушения.
„Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", подчерта той.
Поводът за разговора с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на Касата д-р Камен Плочев. 
Както сам призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ужас", след като разбрал, че Камен Плочев иска актуализация на бюджета на Касата зад гърба на правителството. 
В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват.
Според освободения през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев категорично не е за поста управител на Касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване.
„Изумен съм, че изискванията за управител на Касатата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса", коментира бившият подуправител на НЗОК.
„Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за Касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми", допълни той.
По думите му, за проф. Камен Плочев е обичайна практика да не знае какво подписва. 
„Той не вижда какво става, какво му дават да подписва. "Дори в началото не искаше нищо да подписва, беше го страх", каза още д-р Димитър Петров.
„Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и скандалът да се задълбочи", прогнозира той.
По въпроса с дълговете към чужди здравни каси д-р Петров коментира, че това са лесно предвидими разходи, тъй като ние ги плащаме след 18 месеца, тоест към юни миналата година сме били наясно какво трябва платим през цялата 2018 г.
„Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава", подчерта той.
Според него стои въпросът, знаейки, че тези средства трябва да се платят през 2018 г., защо Жени Начева не ги е предвидила в това перо в бюджета. Не само тази година, а и предишни години са трупани подобни дефицити, посочи д-р Петров.
„Проблемите с Касата ще продължават, докато тя не стане независима. Не може при смяната на всеки министър да се сменя и шефът на Касата", отбеляза той.
Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине.
„Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква", заяви д-р Димитър Петров.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...