Adsense-top

Бащата на валутния борд Стив Ханке предупреди: Бойко Борисов ФАЛИРА България!

„България трябва да запази лева и валутния борд, ще бъде фатално за нея да се откаже от тях. Премиерът Борисов трябва да спре да слуша за всичко Брюксел. Трябва да спре да изпълнява слепешком всички заповеди, защото това не е добре за народа му. Трябва да започне да обръща внимание на българите – на вътрешната политика. А не да се изживява като европейски политик“. Това заяви проф. Стив Ханке пред „Форбс“, коментирайки мераците на правителството на ГЕРБ да вкара България в „чакалнята на еврозоната“.
Ханке е известен като бащата на валутния борд у нас и е твърдо за запазването на борда и лева като парична единица в страната.
Според него, бордът позволява на България да емитира собствена валута, която е твърда и се търгува при фиксиран курс с еврото, обезпечена е напълно и конвертируема в момента. Това означава, че левът е произволен клонинг на еврото и че страната ни е част от еврозоната, макар и неформално. Затова не е нужно да влизаме официално в нея.
Изключително важно е, че в момента заради борда правителството не може да взема заеми от паричния съвет (БНБ). Така на българските политици е наложена фискална дисциплина и не могат да взимат пари от резерва на държавата. Те теглят заеми, но от външни банки, а резервът си остава. В противен случай, отдавна щеше да е изяден.
Защо ще се приема еврото, когато левът е стабилен и вързан за него? Защо някой би искал да поправя нещо, което е здраво и не се е повредило, за да се хвърли в неизвестното? Никой мислещ човек, особено политик, не би се опитал да го направи, ако няма някаква лична изгода от това, твърди Ханке.
Социологическите проучвания показват, че българите не желаят да изоставят сигурния си лев и да го заменят с еврото. Това показва, че народът е по- далновиден от собствените си политици.
Българите знаят, че ако официално се присъединят към еврозоната, страната им ще се откаже от финансовия си суверенитет на своята си парична система. Той е много ценен, особено ако еврото се разклати и изгуби позициите си. Ако стане финансов катаклизъм с еврото, България може веднага да се върже към друга, по- сигурна валута, без да иска позволение от Евросъюза.
Страните, които използват еврото, са в затворен клуб, чието бъдеще никак не е сигурно. Оттам никой не може да си тръгне, без да плати изключително висока цена, предупреждава Стив Ханке.
Кой и защо иска да вкара страната в един финансов затвор? Това не е желание на народа, а вероятно мечта на някои български политици, които лобират за официалното ни членство в еврозоната. Така, ще могат да захвърлят „усмирителната риза“, която валутният борд им е наложил.
България ще направи огромна грешка, ако се откаже от още един свой суверенитет – валутата си. И стане васал на Европейската банка и останалите чужди институции.
Не е вярно и твърдението, че няма да се отрази негативно върху цените и покупателната способност на българския народ, категоричен е финансистът.
„Господин Борисов, спрете да слушате Брюксел и започнете да обръщате внимание на българите. Затова са Ви избрали за премиер. Вие трябва да се грижите за техния просперитет, а не за този на ЕС“, призовава в интервюто си Стив Ханке.
Но дали родните политици ще се вслушат в призива му, е съвсем отделен въпрос. Или нагло ще продължат да газят волята на народа и да му налагат чужди западни интереси. И за пореден път ще ни продадат на брюкселските чиновници. Skandalno.net

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

1 коментар:

  1. И Стив Ханке лъже!Защото няма разлика между валутен борд и Еврозона - и двата механизми са равни на робство!Някой усети ли стабилността на лева и ползите от валутен борд през тези години? Бедност, нищета, мизерия, глад,оскотяване,корупция !!! Къде видяхте стабилност, за която говори г-н Ханке? И сега нямаме суверенна валута, а Стив се е загледал даже в бъдещето, ако случайно еврото погине ( а това скоро ще се случи), то ние да сме готови да се прикачим към друга валута. Ха, ха, ха, от какъв зор бе Ханке? Ние да не сме малоумни? Ние и сега сме в колониално робство, защото нашият труд, българският прави стойността на еврото, а не на българския лев.Единственият правилен път за развитие и унищожаване на изкуствено създадената безработица е премахването на валутния борд (без санкции, само един закон за БНБ се гласува в НС) и имаме национална суверенна валута, която си я печатаме ние, а не Марио Драги и, за която валута на плаващ курс ние връзваме не чужди интереси, а българския труд.Толкова е просто и елементарно действие, но за да бъдем държани в робство и подчинение, се измислят митове и легенди, как сме щели да се сринем, като през 96-97г., как сме неспособни да имаме национална валута на плаващ курс и да я управляваме, като развиваме икономика и работни места.Всичко е лъжа и измама! Прочетете и се ограмотете скъпи сънародници, защото нито робството, нито корупцията ще бъдат заличени, нито през валутния борд, нито през еврото Даже напротив!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...