Adsense-top

Да кажеш, че ген.Луков е "патриот" е все едно да кажеш, че Монката Паси е патриот...

Тези дни се нагледахме и наслушахме на всевъзможни глупости около една одиозна фигура в българската история - ген.Христо Луков.
Но аз ще си позволя да дам своето мнение от най-важната гледна точка - патриотичната. Разсъждавам като върл патриот и националист, някакъв вид "талибан", достоен не само 17 пъти да му блокират акаунта във Фейсбук, но и направо за разстрел, в името на либералстващия ред...
Та като такъв, бих искал да изразя възмущение от самата идея Христо Луков да се нарича "патриот". Та той е точно обатното!
Кой е Христо Луков?
Той е български офицер, стигнал до званието генерал. Каква точно е началната му военна кариера не е много ясно, представят го като "адютант", т.е. като някакъв вид чиновник. Но не това е най-важното. Приемаме, че като млад офицер се е сражавал за България.
По-важно е какво е правил по-късно.
Христо Луков е министър на войната в периода 1935-1938 г. В този период той лично разгромява всички чети на ВМРО в Пиринския край. Да, правилно прочетохте. Христо Луков - големият патриот, разбива и разгонва четите, борещи се за връщане на Македония към България. Той сам пише следното: "След като силата и строгостта на българските закони се разпростря и по отношение на тия два окръга, цялата тая престъпна дейност блесна с естествената си величина".
В момента момченца, дето не са чели история, и всъщност не е ясно чели ли са изобщо нещо, почитат Луков като "патриот". Но той всъщност е убиец на патриоти.
Но да оставим настрана ВМРО.
Нека погледнем най-важното.
Луков е свиреп привърженик на нацизма и на присъединяването на България към Германия. Той е нещо от типа на днешните "ястреби", за присъединяване към НАТО, ЕС, за "атлантическа интеграция".
Ако приемем, че подобен човек, поставящ интересите на страна в подчинение на интересите на друга страна, ако такъв човек е патриот, то значи патриоти са Соломон Паси, Иво Инджев и Христо Иванов...
По това време това е било същото като днес "западната" ориентация - сакън някой да не каже нещо срещу нея.
Но нека продължим още малко натам.
Христо Луков е до такава степен германофил (а не българин), че е твърдо за пращане на войски на Източния фронт. Но това би било откровено предателство, не защото българи и руси са братя. А защото практиката сочи, че германците ползват всички съюзнически войски за "пушечно месо". Буквално. Румъния праща 800 хиляди войници. Германците ги пращат на най-лошите места от фронта, където се дават най-много жертви. Подобен избор е всичко друго, но не и "патриотизъм".
И най-накрая, нека припомним и за готвения преврат срещу... цар Борис III. Тъй като той не е бил убеден в пращането на войски на Изток и е "шикалкавел", германците са мислели да го изгонят и да сложат лоялно на тях марионетно правителство. Имало е двама кандидати за премиер - кървавият професор Ал.Цанков и ген. Христо Луков.
Т.е. този човек реално е заговорничел дори срещу собствения си цар! И за какво? В интерес на Германия!
Това реално е по-крайно отношение дори от това на комунистите. Които са искали да строят комунизъм, а не да подчинят България на СССР. Луков е искал буквално да направи марионетно правителство, от типа на това в Дания.
Опитът за преврат не е успял, защото офицерството е било вярно на царя, и също - защото царят позволява на комунистите да убият Луков, и така да отстранят една опасност.
По-късно, все пак този "преврат" става, но по малко по-различен начин. Хитлер отравя Борис, а в България властта се поема от регентство. Начело му е върлият фашист Богдан Филов. Министър-председател става Добри Божилов (авторът на този текст няма нищо общо с него, въпреки съвпаденито на имената) и следва най-свирепото преследване на партизани, ятаци и пр. Все пак, до пращане на войски не се стига.
Но да се върнем на Христо Луков. С какво този човек е "патриот"? С разгрома на ВМРО? С това да воюваме за чужди интереси? Както воюваме днес в Афганистан и Ирак. Неясно за какво, но воюваме, тъй като сме "съюзници"...
Между другото, има и един интересен корупционен момент. След смъртта на Луков германското разузнаване съобщава, че в една от най-големите холандски банки е била открита и сметка на името на генерала със сума от 75 милиона холандски гулдена. Това най-вероятно са били комисионни от фирмите, които превъоръжавали българската армия по времето на ръководството му във Военното министерство.
Ето това е истината за Христо Луков, и ако могат да четат, гологлавите момченца нека се запознаят с нея.
Патриотизмът е реални дела ЗА България. Той не е само крясъци, свастики и вдигане на дясната ръка...

Добри Божилов
Мислещ се за патриот, но не много сигурен...
18-02-2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...