Adsense-top

Как Мирчо-Ножчето стана "борец с комунизма"...

 
Ако разгледате списъците на "жертвите на комунизма", вкл. надписите на паметниците, ще видите доста странни неща. Понякога дори смешни...
Накратко ще ви разкажем историята на Мирчо Байлов, който в момента е виден "борец с комунизма", репресиран, един от примерите за "човеконенавистния строй".
Но отваряме досието на Мирчо, за да видим фактите. Въпросното досие дори не е в ДС. То манипулативно се намира там, защото всички архиви на всички служби се събраха на едно място и излезе едва ли не, че всички архиви са на ДС.
Но досието на Мирчо не е от ДС. То е от криминалната милиция в Пловдив. От това досие виждаме, че Мирчо е дребен крадец и мошеник. Осъждан е 3 пъти ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ. Но е бил малолетен и присъдите са били кратки.
После пораства и дейността му се разширява. Става не само крадец, но и обирджия на хора. Заплашва ги с нож - основно жени, и им заграбва чанти, обеци, гердани.
Хващат го. Пращат го в затвора. Изкарва няколко години, пускат го. Пак продължава, пак го хващат. И така дълги години - докато остарее.
Един от затворите, в които е пращан е Белово. Не Белене, а затвор с лек режим - нещо като работнически лагер в Белово. Но по име прилича на Белене, и това е много важно.
Мирчо няма семейство. Не оставя наследници.
Но брат му има. Брат му не е престъпник, а добре справил се в социализма човек.
Но идва 10 ноември, идва новата власт. И племенниците на Мирчо решават, че могат да излязат "репресирани от комунизма". И дори да получат обезщетение.
Така в хаоса, в който никой нищо не проучва, Мирчо-Ножчето се озова в списъка на "жертвите на комунизма", които изкарали години в Белене. Макар, че реално той е умрял от старост, а не е убит в затвора.
Името му е изписано на един от паметниците. А сем.Белови получи обезщетение от няколко десетки хиляди лева...
То толкова самият Мирчо не е и сънувал. А е лежал в затвора. Племенниците - без ден затвор изкараха повече от него за целия му живот...
А Мирчо стана борец с комунизма, минал през "ада" на остров Белене...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...