Adsense-top

КНСБ: Цените на храните у нас отдавна са европейски, но заплатите – не

Цените на храните у нас наближават средните европейски равнища, каза за Нова телевизия Виолета Иванова от КНСБ. Цените на хранителните стоки достигат до 71% от средните европейски нива. Някои - като растителните масла, даже надхвърлят средите европейски равнища, твърди Иванова.
Цените на млякото и млечните изделия са около 90% от средните европейски цени, добави тя.
Наблюдава се повишаване на цените на хранителните стоки, но от друга страна и бутане на заплатите нагоре - и двете тенденции са заради това че сме в общия европейски пазар, коментира Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.
КНСБ изчисли, че за нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно.
Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева). За София "изкискванията" са по-високи: за всеки от двамата родители в семейство средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...