Adsense-top

Вторият топ финансист на ГЕРБ дал гаранции на ЧЕЗ по сделката...

Вторият най-опитен кадър на ГЕРБ във финансите стои с подписа си зад сделката за ЧЕЗ.
Става дума за Стоян Мавродиев, който в момента е шеф на държавната Българска Банка за развитие (ББР).
Съгласно информация от чешката преса, и на самата ЧЕЗ-Чехия, за да одобрят сделката, те са получили писмо именно от ББР, свързано с поемане на дълга към Европейската банка за възстановяване и развитие, който става изискуем при продажба на ЧЕЗ на нестратегически инвеститор.
Засега не е ясно за какво точно писмо става дума, и дали то съдържа и банкова гаранция. Това ще се разбере съвсем скоро. Но дори без да е гаранция, официално банково писмо е обвързващ документ. В противен случай няма кой да подпише сделка за стотици милиони.
Припомняме, Стоян Мавродиев беше депутат от ГЕРБ, а след това специално за него промениха закона, за да може да стане шеф на Комисията за финансов надзор. След като изтече мандата му, го прибраха на топло местенце в държавната банка - да прокарва волята на Бойко Борисов.
Толкова близък партиен кадър да е замесен, прави смешни всички обяснения на Бойко, че не е знаел, че са го подвели, и че някакви "гадове" му скроили номер.
Финансовият министър Владислав Горанов е със статут сходен на този на Мавродиев. И той беше депутат, а после го държаха на топло местенце като директор на Общинска банка, докато дойде време пак да поеме хазната. Мавродиев е Влади Горанов - 2. При хипотетично излизане на минфина от политиката, той става сигурен титуляр.
ГЕРБ са много навътре в киреча, и може всичко да свърши не с оставки, а с решетки...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...