Adsense-top

Нинова: Борисов излъга за Истанбулската конвенция - не е оттеглена, разпределена е в комисии!

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е излъгал обществото, че ще оттгели скандалната Истанбулска конвенция от Народното събрание.
Документът е в деловодството на парламента и е разпределен в съответните комисии.
Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.
Тя директно обвини в лъжа премиера Бойко Борисов. "Той излъга, че е оттеглил Истанбулската конвенция, докато не се получи консенсус в обществото.
Какъв консенсус търси, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия?
От БСП няма да получи консенсус - въпреки натиска върху нас, позицията ни остава непроменена".
Нинова поясни, че конвенцията  не е оттеглена и в момента е разпределена на пет комисии в парламента, като външната комисия вече е дала становище.
Това е залъгване и трупане на точки, а всъщност документът продължава да се гледа и в този момент. Ще повярвам, че Борисов не е излъгал, ако още утре Министерският съвет вземе решение, с което да оттегли конвенцията. Другото са празни приказки", заяви категорично лидерката на БСП.
Миналата седмица в интервю за БТВ премиерът Бойко Борисов съобщи, че заради общественото недоволство Истанбулската конвенция, въвеждаща у нас странното понятие "социален пол", ще бъде оттеглена от Народното събрание, докато в обществото не се получи абсолютен консенсус. Оказа се, че това не е вярно.
Във връзка със скандала около исканата оставка на проф. Камен Плочев, Корнелия Нинова заяви: "Ако се иска оставката на проф. Плочев, защото иска актуализация на бюджета през февруари, то отдавна премиерът трябваше да подаде своята".
„Г-н Плочев е направил нещо законно. Иска от парламента актуализация на бюджета. Обвиняват го защо през февруари иска актуализация на бюджета. Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката", заяви Нинова.
Тя поясни, че през януари министър-председателят е изхарчил приблизително същата сума, която иска проф. Плочев, но незаконно. „Значи единият законно иска актуализация на бюджета, защото е загрижен за здравето на хората, другият незаконно изхарчи същата сума за един месец през януари, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие. Виждате ли разликата?“, попита Нинова. По думите когато един човек е решил, че "държавата му е бащиния", може да си прави каквото си иска.
Тя обърна внимание, че през управлението си партия ГЕРБ е сменила десетина министри на здравеопазването и посочи, че те сами си сменят шефовете на здравната каса. „Пълен хаос е в здравеопазването, а хората не могат да се лекуват“, посочи Нинова. Лидерът на БСП поиска актуализацията на здравния и националния бюджет моментално да влязат в парламента и отново потвърди, няма да подкрепят оставката на проф. Плочев
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви още, че от партията искат данни от прокуратурата за доклада на ДАНС за строежа на оградата. "Искаме истината за оградата от Сотир Цацаров", каза тя и попита защо не им се отговаря - прикрива ли се нещо. Нинова обясни, че се обръщат към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в Правната комисия на парламента, че има три доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева. По думите ѝ Цацаров е заявил, че в този доклад, че има завишение на проектната стойност на оградата и неосъществен на възложителите. "Този доклад е изпратен в главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат по доклада. Поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни информирa“, каза Нинова.
„Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност“, попита Нинова и подчерта, че това са парите на българите. За това е и атаката срещу Елена Йончева, а г-н Цветанов ще носи съдебна отговорност за приказките си", каза още Корнелия Нинова.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...