Adsense-top

ПЕС да си гледат работата! Ние сме първо "Българска", а след това "социалистическа" партия...

“От ПЕС ми наредиха веднага да изтегля предложението на референдум за Истанбулската конвенция”. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред “Събуди се” по Нова тв.
Тя съобщи, че от водачката на ПЕС Жени Зита Гурмай дошло второ, още по-остро и заплашително писмо с нареждане да се ратифицира Коонвенцията. “Това демократично ли е?”, попита Нинова.
“Защо е тази война? В последните 30 години никога не съм била подложена на такъв огромен натиск”, посочи Нинова. И попита : Защо не направим една Софийска конвенция за демографската криза.
Нинова за пореден път подчерта, че на форума в Лисабон българската делегация не е била в залата и затова не е гласува резолюцията в подкрепа на Истанбулската конвенция. “Ако бяхме в залата, щяхме да гласуваме против”, заяви лидерът на БСП.
Според нея Сергей Станишев е намекнал, че БСП ще бъде изключена от ПЕС ако не подкрепи Истанбулската конвенция.
Тя увери, че ПЕС няма да предприеме стъпки за изключване на БСП от редиците си: “Как ПЕС ще изключи едната от двете партии, които в момента бележат ръст – БСП и на Португалия?”
Според нея натискът върху България за приемане на Истанбулската конвенция ще засили евроскептицизма. Тя посочи, че други държави в ЕС също не са ратифицирали конвенцията.
Нинова подчерта, че истината за Истанбулската конвенция е лъснала в Обяснителния доклад,където ясно е записано, че  закрила от насилие ще имат и мъже-гейове, жени-лесбийки, трансексуални, бисексуални и т.н. индиви, чийто социален пол не съотвества на биологимния им пол. Тя заяви, че към тях трябва да се отнасяме с уважение, но това не бива да се набива за децата като норма и да влиза в учебните помагала.
Според Нинова правителството умишлено е скрило този доклад, тъй като той трябва да се разглежда успоредно със самата Конвенция.
Нинова припомни, че разследването срещу кмета на град Септември е тръгнало от сигнал, внесен от БСП още през есента на 2017 година.
В началото  на разговора с Мира Иваннова лидерът на БСП коментира как трябва да се представи времето на комунизма в учебниците по история. „Не сме против да се изучава този период, но бихме искали да се изучава обективно”, подчерта  Нинова.
„В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи”, коментира Корнелия Нинова.
„Според нас чрез миналото по посяга на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците”, добави тя и подберта: Това е битка за бъдещето.
Нинова определи споровете комунисти-антикомунисти в парламента като “грозни”. Тя изтъкна, че на първия ред в пленарната зала от страна на БСП няма нито един бивш член на БКП, докато на първия ред на ГЕРБ 2/3 са такива.
Нинова обясни и защо в началото на своето председателстване на БСП поднесе цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец. Според нея това е “обективен прочит”. Тя определи този си акт като “признателност за това, което е направено за България”.
Защо левицата иска Сметната палата да направи одит на кабинета?
“Миналата година правителството разпредели 1,5 милиарда лева извън бюджета, само от началото на тази година са разпределени извън бюджета може би 200 милиона лева. В тази правова и парламентарна държава има ред.
Законът за бюджета се приема единствено от парламента. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република като след това разпределя средства извън Закона за бюдета. Нормално и редно е той да влезе в парламента и да каже, че иска актуализация на бюджета”, коментира Корнелия Нинова.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...