Adsense-top

Бивши престъпници от '90-те години са общински съветници в България днес

По време на европредседателството в България бивши престъпници и членове на силовите групировки в страната са назначени да безчинстват на постове на общински съветници в по-малките населени места в страната. Преобладаваща партия в схемата е ДПС. Неотдавна станахме свидетели на случая Ценко Чоков, уви само месеци по-късно се оказва че практиката "кмет-престъпник", управляващ цяла общинакато бащиния без да спазва никакви закони и правила по принцините на криминалното си минало е характерна не само за селата в България, но и за доста по-големи населени места в страната като гр. Тетевен.
Бивш кмет на Община Тетевен Милен Милев (казвал се Ганев в миналото) и общински съветници Страхил Симеонов (в миналото Димчев), Джейхан Хасанов Ибрямов и Цецка Димитрова, и партньор и генерален директор на магазини „Оптикласа" - Димитър Василев, са обвинени в корупция в началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Тема и обект на корупцията е недвижим имот в българската столица - гр. София, отдаден под наем на магазин "Оптикласа" за повече от 10 години и притежаван от общинска фондация "Тома Васильов", част от Община Тетевен.
От 2014 г. прокуратурата в Ловеч предявява обвинения срещу бившия кмет на Община Тетевен Милен Милев (Ганев), че е откраднал пари от Община Тетевен, както и конкретно обвинение за действията му като председател на общинската фондация "Тома Васильов" по време на управлението му, за това че фондацията е получавала пари от наемателя на недвижима собственост, вместо в сметката на общинската фондация по ЕТ и крупна сума е присвоена от Милев за периода 2007-2014 г. Целта на фондацията е дарение за деца.
По обвиненията срещу Милен Милев са отложени повече от 30 съдебни заседания в Районен съд - Ловеч за последните 4 години, най-често по болест, но включително и по отказ от страна на обвинението, и на делото срещу Милен Милев още не е даден ход.
Влизайки в политиката Милев променя името си, от Милен Ганев на Милен Милев, за да скрие престъпното си минало, което е част от СИК и „Мултигруп", т. нар. "силови престъпни групи" в България и по които си дейности дължи над 370 000 лева към данъчните институции в страната. Според в. „Капитал" през ‘90-те години Милев се финансира и с 3 милиона долара кредит от СИК, с гарант ловешкия милионер Гриша Ганчев.
За периода 2007-2014 година имотът на фондацията в София е официално отдаден от фондацията на софийското ЕТ "Ивайло Колев", което не е заплащало нито стотинка наем по сметките на фондацията, но междувременно е преотдавало имота на "Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД, с управители Димитър Василев, Емил Стойков). Според източници, в периода Емил Стойков като управител и съсобственик в „Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД) заявявал гордо пред трети страни , че имотът си е техен собствен, не плащали никакъв наем и бил готов да го търгува срещу нерегламентирани кешови плащания от името на Общината.
Дали изобщо е плащан наем за магазина от „Оптикласа", какъв е бил неговият размер, пазарен ли е бил изобщо този наем е все още недокозано и неясно. Ясно е обаче, че новото ръководство на Общинска фондация "Тома Васильов" съди кухото дружество бушон ЕТ "Ивайло Колев" за откраднатите пари и пропуснати ползи, но не и реалното дружество наемател, което за разлика от ЕТ "Ивайло Колев" има реална търговска дейност, обороти, активи и приходи, с които да заплати потенциални обезщетения за пропуснатите ползи на фондацията обслужваща, уж интересите на децата на Община Тетевен, техните нужди от образование и правото им на достойно бъдеще в България. "Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД, с управители Димитър Василев, Емил Стойков) не само не биват съдени за продължаващата корупция, но и биват безпрецедентно преизбирани за контрагент на Общинска фондация "Тома Васильов" и след 2014 година, чак до днес.
Вече обвинен, че откраднал още 300 000 лв. от Община Тетевен след 2014 г., Милен Милев се връща в Община Тетевен като общински съветник и продължава да търгува с имота на общинската фондация с „Оптикласа" и Димитър Василев. През 2015 г. "Оптикласа" е избран за наемател на имота на фондацията отново, когато има над 30% по-висока търговска оферта, подадена в администрацията на фондация в Община Тетевен от друг кандидат. Офертата е отказана за разглеждане и не е допусната до конкурс.
През 2016 г. същият наемател Оптикласа ("Мега Оптик" ООД) отново печели така наречения "търг/конкурс" за най-добра търговска оферта. До участие в търга се допускат и двама други кандидати, които подават с 20% по-високи наемни оферти от „Оптикласа". И двете компании са юридически лица с огромни капитали и над 1 милиард лева годишен оборот всяка, докато дружественият капитал на „Оптикласа" ("Мега Оптик" ООД) е 5000 лв., което прави изборът на общинската фондация още по-озадачаващ не само от гледна точка по-ниската стойност на предложения наем, но и с оглед стабилността, устойчивостта и възможностите на компанията спрямо останалите претенденти за локацията.
Дори и след излизането на Милен Ганев от Община Тетевен през 2016 г. Димитър Василев от „Оптикласа" продължава с корупционната схема заедно с още трима общински съветници: Страхил Димчев (Симеонов), Джейхан Хасанов Ибрамов и Цецка Димитрова, съгласно сигнал за корупция до прокуратурата от 19 януари 2018 г.
Цецка Димитрова е общински съветник от Българската социалистическа партия - приятел на Димитър Василев. Страхил Симеонов (наричан в миналото Димчев) също е близък приятел на Димитър Василев, но също така е променил името си влизайки с фалшиво ново име в българската политика. В миналото той се казва Страхил Димчев, свързан и с т.нар. "силови престъпни групи", известен също с навиците си да бие хора на обществени места, а също и с това, че е бил близък приятел на българския милионер от Ловеч Гриша Ганчев. Страхил Симеонов (наричан в миналото Димчев) е общински съветник в Тетевен от ДПС.
Джейхан Хасанов Ибрямов е турчин и близък приятел на Димитър Василев, както и общински съветник в Ловеч от турската партия ДПС на български език. Джейхан Хасанов Ибрямов има и второ българско име Стефан Русев Добревски и участва два пъти с двете си отделни имена като две отделни лица в списъка на общинските съветници на ДПС за Ловеч. Също така участва в списъка на общинските съветници на ДПС в гр. Тетевен веднъж с българското си име Стефан Русев Добревски. Г-н Добревски също е бивш агент на комунистическите тайни служби и официален партньор, юридически, във фирма, получила редица обществени поръчки.
Тримата общински съветници са заснети в извънпротоколна комуникация с Димитър Василев (управител на "Мега Оптик" ЕООД - „Оптикласа") в залата на Община Тетевен. 
Темата беше отразена и по програма „Хоризонт" на БНР в началото на месец Февруари. Председателката на общинската фондация не само отрича вината им в незпазване на законите и разпоредбите на Конституцията на Република България, избирайки най-ниска търговска оферта на търговски конкурс за избор на контрагент в ущърб децата на Общита Тетевен, но и защитава правото им на нарушаване разпоредбите на Конституцията на Република България като заявява по БНР, че фондацията щяла да защити името си.
Според запознати страни фондацията щеше най-добре да защити името си като не търгува с компании и личности, които са я ограбвали години наред исторически и не нарушава законите и Конституцията на Република България.

Източник: Хак нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...