Adsense-top

Над 40 процента от света смята намесата на Русия в Сирия за положителна

 Четирима от десет от респонденти в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като „позитивна". Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат руската роля като „негативна". Това показва международно проучване на „Галъп интернешънъл" по актуалните теми от света.
Другият много дискутиран въпрос, потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.
Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент - „негативно" доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.
В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37%, а негативно - сред 19%, но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса - 44% остават в „междинната" позиция между двете опции.
Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.
Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия изток.
У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.
Джони Хийлд, вицепрезидент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „Русия изигра критична роля при намесата си в сирийски конфликт и това раздели общественото мнение. Мнозинството подкрепя тяхната роля при победата над ИДИЛ в Северна Сирия, но очевидно останалите респонденти не одобряват руската подкрепа към Башар ал Асад или по-вероятно не одобряват никаква външна намеса при въздушните удари. Междувременно медийният цирк с руската намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г. продължава и това разделя глобалното обществено мнение. Мнозинството (37%) вярва, че Русия може и да е повлияла на крайните резултати от изборите, но 33% не са съгласни с това твърдение и 30% просто не знаят. Подозирам, че тази история ще продължи да се развива и развива.
Андрей Мильохин, вицепрезидент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „През последното десетилетие ние станахме свидетели на няколко различни сценария за разрешаване на проблемите в горещите зони - Афганистан, Либия, Ирак. В повечето случаи разрешаването на един конфликт служеше като спусък за избухването на нови много други конфликти.
Сирийският проблем е пример за сложен опит с участието на две коалиции да се спре гражданска война и това е ефект от продължаващото многополюсно развитие в света. Показателни в това отношение са мненията в съседните на Сирия страни - които еднозначно оценяват руската роля в конфликта като положителна.
Скандалът с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ пък успя да привлече вниманието на мнозинството хора по целия свят. В случаите, когато респондентите нямат личен опит или по-дълбок интерес към въпроса, тяхното мнение е сериозно повлияно от пропагандата в медиите.
Анализът на резултатите страна по страна показва доста интересна картина за това къде англоезичните медии имат доминираща роля и къде има повече медийното съдържание и алтернативни гледни точки".

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...