Adsense-top

$4 трилиона се изпариха за 8 дни, Западът се разпада...

Финалният балон на илюзията за процъфтяващото западно общество е на път да се спука. И този път не се очертава "поредно спасение", просто защото мащабът е невъобразим.
Вчера "Дау Джонс" се срути с 1200 точки, което е около 5%. Всички останали индекси също са в "тъмно червено". Общо за поредните 8 дни, световната икономика е загубила 4 трилиона долара. Загубите са основно в Западния свят, който е обвързал всичко с финансовата спекула и схемите, и почти не му остана реално производство.
Доставчиците на ресурси, както и Китай, са по-слабо засегнати.
Всичко това е едва началото. Подобни сривове обикновено продължават със седмици и месеци. Не е изключено активите на запад да загубят една четвърт или дори половината от стойността си.
Ако това стане, ще означава срив на социалната система, пенсиите, заплатите, икономическия растеж и пр.
Последните 3 подобни труса бяха "замазани" с огромна парична емисия. Специалистите предупредиха, че това не е решение и просто се надува изкуствен балон, който прикрива реалния крах. Но политиците не ги чуха.
Ако сега се подходи така, ще трябва да видим емисия, присъща на Зимбабве или Германия между двете световни войни. Иначе няма как да се покрият тези загуби.
Но подобна емисия означава едно - хиперинфлация.
Западът трябва да избира между това да обезцени всичко, което има, или да му лъсне "голият задник", че е фалирал, след десетилетия живот назаем.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...