Adsense-top

Ананиев: Здравните осигуровки трябва да се повишат 3 пъти за да предложим нормално здравеопазване...

 
След публикуване на проучване за мнението на гражданите на Галъп за здравните услуги в България, министърът на здравеопазването даде пресконференция за проблемите в системата.
Основните проблеми, които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи бяха свързани с бюджета на здравната каса.
Той напълно отхвърля обвиненията за корупция в системата, като за основна причина обяснява недостига на средствата за здравеопазване.
Според него повишаването на бюджета на пповереното му министерство е решението на проблема:
Здравните осигуровки трябва да се повишат 3 пъти за да предложим нормално здравеопазване.
Сравнителен анализ със здравните системи на други държави в ЕС показва разминаване в причините, които посочва министърът на здравеопазването и реалните проблеми.
Бюджетът за здравеопазване за 2018г. е 3,9 млрд. лв, което е с 400млн. повече от 2017г.
Въпреки това за 2018г. има предвидени по-малко лечения и по-малко лекарства, които да бъдат субсидирани от здравната каса.
Причината за това е системата, която позволява:
Частни болници извършват всички леки и добре платени процедури, докато държавните болници нямат право да връщат пациенти.
Налични са лекари във всяка област, които изпълняват прости процедури, получавайки свръхвисоки доходи (50 000 – 200 000лв на месец), докато масата от медицински лица получава между една и две минимални работни заплати. По този начин голяма част от лекарите търсят реализация извън страната.
Системата не следи качеството на изпълнение на работата, а количеството извършени дейности.
Резултати от тази система са:
Източване на здравния бюджет.
Извършване на операции без причина.
Отчитане на несъстояли се лечения.
Фалити на държавните болници.
Изводът от тези предпоставки и резултати е, че колкото и да се повишава бюджетът за здравеопазване, той никога няма да предложи качествени услуги, ако системата му не бъде променена. В българското здравеопазване са необходими реформи.

Източник: Под Око

1 коментар:

  1. Аха 5 пъти да се увеличат, че да има да крадете с още по-пълни шепи! Събирайте си сега вноските от над 1 млн. живеещи в страната, които не плащат осигуровки (основно едни мургави и миризливи, както и от т.н. работодатели- бизнесмени, които осигуряват служителите си на минималната заплата (минимален осигурителен праг)!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...