Adsense-top

Сирия свали 3 израелски F-16, падат като "круши" под огъня на С-400...

ПВО на Сирия свали няколко самолета на ВВС на Израел в отговор на атаката по военни обекти на сирийската армия в централната част на Сирия. Това съобщава сирийската информационна агенция САНА, позовавайки се на военен източник.
„Рано сутринта вражески самолети на Израел отново извършиха агресия, атакувайки военна база в централната част на страната. Нашите системи за ПВО откриха огън и свалиха няколко самолети“, каза източникът.
По данни на източника, системите за ПВО на Сирия са изстреляли няколко зенитни ракети.
По-рано имаше ескалация на напрежението между Израел и Иран, след като ирански дрон наруши въздушното пространство на еврейската държава и последвал израелски ответен авиоудар по цели на сирийска територия.
Сирийците не съобщават как точно са свалили изтребителите, които най-вероятно са 3. Но това едва ли е станало със старите ракети С-200, с които Башар Асад официално разполага. Израел от десетилетия си бомбардира в Сирия и нищо не му се случва.
Най-вероятно на Асад му е преляла чашата на търпението и е тествал новите руски С-300 или С-400, които Путин му достави по време на войната с Ислямска държава.
Не е ясно ходът съгласуван ли е с Москва, която по принцип има добри отношения с евреите.
Първоначално израелските ВВС са били вдигнати по тревога заради навлизането на ирански дрон през Сирия. Машината е била прехваната от щурмови вертолет, който в последствие я е унищожил, става ясно от информация на израелската телевизия „Ай 24 Нюз”.
В отговор е била организирана операция срещу обект в Сирия, за който в Тел Авив смятат, че се използва от Иран за контрол над разузнавателните безпилотни апарати.
Според Джонатан Конрикус от израелското военно ведомство атаката е била съпроводена с „мощен сирийски зенитен огън”, в резултат на който двуместен изтребител F-16 е бил поразен, но се е разбил на собствена територия.
Пилотите са успели да катапултират и са в безопасност. Откарани са в болница в стабилно състояние.
Изстреляните зенитни ракети са активирали сирените за въздушно нападение в няколко израелски населени пункта близо до границата.
По-късно израелски и сирийски източници съобщиха за нови авиоудари в района на столицата Дамаск. Това е един от редките случаи, в които Израел признава участието си в авиоудари на сирийска територия. Повечето от по-ранните атаки бяха насочени срещу членове на групировката „Хизбула”, която активно сътрудничи на режима на Башар ал-Асад.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...