Adsense-top

Ил. Василев: Илюзия е, че МИГ-29 струват нещо – стават само за паради

При цялото забавяне с новите изтребители за българската армия, добрата новина е, че можем да преминем директно към F-35A. Вчера приятели ме насочи към страницата на Локхийд Мартин, базисната цена е около 80 милиона долара, което значи, че ескадрилата излиза около милиард долара. това заявява бившият ни посланик в Русия Илиан Василев. Плюс оръжейни системи, стават около 100-120 милиона. По скъпите варианти за самолетоносачи и за вертикално излитане не са ни нужни. Това е инвестиция за минимум 20 години, което означава около 80 милиона долара на година, сума която в никакъв случай не е звън нашия джоб. Второ, има смисъл да направим съвместно звено с румънците с тези самолети, за да намалим разходите по  подържането им, допълва той.
Няма никакъв смисъл да поддържаме илюзията, че МИГ-29 струват нещо. Те на практика са слепи, силно ограничени като комуникационни и радиолокационни и най-вече автоматични информационни системи. Дано не стане нужда, но в конфликт ще падат като круши, защото единственото, за което стават - са паради, казва още той.
А новите Ф-35 могат да работят с навигационни и комуникационни системи на НАТО, включително със сателитите и АУАКСИТЕ.
С този министър разбира се нищо не може да се получи - той има мисия да тупа всячески топката, категоричен е Василев.
И последно, за хората, които още твърдят, че разходите за отбрана са напразно похарчени средства. Винаги когато България е била във възход като нация - тя е стъпвала върху силна и боепоспособна армия, върху авторитетно и уважавано офицерство и войска, допълва той.
При над 10 милиарда лева корупционен данък - дисциплинирането на разходите и на поведението на политиците, чрез фокусиране върху програми на сигурността, само ще стабилизира развитието и направи растежа ни устойчив, завършва Василев.

Източник: Frog News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...