Adsense-top

Какво ще стане, ако Русия загуби 200 войници в Сирия? Ами при Сталинград загуби 500,000...

Една доста аматьорска хибридна атака тече от страна на атлантическите сили, във връзка с войната в Сирия. Стигна се до там, че дори професионални офицери (очевидно наети срещу добър хонорар) правят анализ на ситуацията и изкарват, че Русия и Асад са едва ли не пред капитулация. В този дух е статията на капитан I ранг о.р. Васил Данов, публикувана в сайта на Атлантическия съвет.
С цялото ми уважение към българското офицерство, ще си позволя един контра анализ от страна на обикновен редник от запаса, защото офицерството очевидно е паднало под нивото на редниците. Или поне хонорарите са го направили да изглежда паднало.
Та във въпросната статия се анализират абсолютно непотвърдени данни за опит на руски наемници да превземат петролно поле и за отблъскването им от американци и кюрди. Към настоящия момент потвърдена информация няма, съответно прави се анализ на хипотетична информация, както правилно в статията е отбелязано - тя е на база на публични източници. Т.е. на база на слуховете във Фейсбук и няколко сайта на противници на Путин.
Но нека все пак анализираме дори на база на тези факти.
Та така представени, излиза че най-елитните руски части в Сирия са били унищожени след абсолютно идиотска атака, тип "Матросов на амбразурата". Хукнали те така - срещу артилерия и американски самолети, без никаква поддръжка. ОК. Приемаме го.
Не за друго, а защото руснаците исторически са го правили. Много съмнително е точно сега и точно опитните бойци, оцелели в 4 години война, да направят подобна идиотия. Но нека приемем, че са го направили. Опираме се на една мъдрост на Бисмарк: " Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост."
Значи добре, направили са го и американците са избили триумфално между 200 и 600 души. 600 е най-високата цифра.
Подобни цифри като основа за пропаганда са приложими само и единствено в САЩ. Самите тези цифри доказват, че цялата постановка е изцяло пропагандна и измислена. Просто в САЩ 200 убити са катастрофа. А в Русия са дребна статистика.
Но да се върнем на убитити. Русия и Асад губят 200-600 човека.
На база на тези данни капитанът първи ранг прави извода, че едва ли не е пречупен гръбракът на руско-сирийските сили, и че ако руснаците продължат войната, ще се изправят пред катастрофа. Пред падане на Асад и дори пред загуба на руските военни бази.
Заради 200-600 души?
След 4 години война и унищожени десетки хиляди терористи. И загуби на сирийци със сигурност минимум в хиляди? 200 души ще обърнат войната?
Ами то ако 200 души са я спечелили до сега, срам и позор за милиардите дето САЩ наляха и в Ислямска държава и във всякакви терористи. Ще излезе, че тия 200 човека са някакви извънземни терминатори.
Нека обаче се върнем на най-същественото. Ще загуби ли Русия войната, ако загуби 200 души? Ами ако загуби 2000.
Ето тук е основният отговор.
Не.
Капитанът първи ранг очевидно му убягва елементарно обучение по военна история. Русия не се спира от жертвите. Тя има спечелени ред войни, с цената на жертви многократно надвишаващи тези на противника.
Да припомним битката при Сталинград, където СССР губи близо 500 хиляди души. Германия губи около 160 хиляди. Но СССР печели битката и прави прелом във войната.
В битката при Курск, която окончателно разгромява нацистите, СССР губи около 300 хиляди души. Германия губи 70 хиляди.
Няма да изброяваме другите подобни битки, вкл. апокалипсиса под Берлин, за чието превземане СССР жертва 100 хиляди човека. Та дори във войната в Чечня, Русия жертва около 50 хиляди войници.
Уважаеми натовски капитан първи ранг, за Русия човешките жертви нямат значение. Да, брутално е, не е разбираемо на запад. Но е така.
Т.е. ако хипотетично предположим, че наистина натовците са убили 200 руснаци, това не означава край на войната. Това означава, че ще дойдат нови 2000. И ще размажат врага.
Статията на капитана изобилства и от хвалби на американското оръжие - как превъзхождало руското. Но нали със същото това оръжие Ислямска държава загуби войната? И като е толкова добро, защо се налагаше България да изнася руски модели оръжие, с които да въоръжават терористите?
Нека да припомним и една друга руска практика. Как отмъщава Русия за жертви.
Когато убиха пилота и преди няколко дни, тя буквално засипа целия район с ракети "Калибр". Очевидно причини и цивилни жертви. Но като я ухапят и тя хапе жестоко. Занулява целия район.
Сега такова нещо няма. Значи загубила е 1 човек, избива хиляди за отмъщение. Губи 200 души, не пуква и една пушка?
Нека погледнем фактите.
САЩ загубиха хиляди обучени от тях терористи - от ИДИЛ и от така наречената "умерена опозиция". Асад си върна над 50% от Сирия. Дори да не държи няколко нефтени полета, те са изолирани и е въпрос на време да ги получи обратно. Войната се води вече години наред и реално единствената оцеляла боеспособна армия е тази на Асад. Дори тук-там да има оцеляла съпротива, тя ще постигне точно толкова, колкото постигнаха и предните съюзници на САЩ.
Вероятността тези 200 убити да са реално убити е доста ниска. Те са убити само в западните медии, които очевидно вече и официално не проверяват информацията, а директно цитират сайтове за фалшиви новини. Но ако пък са убити, това само още повече ще мотивира Русия да доведе войната до край.
Дори ако цената ще бъде 2000 убити.
Ако не вярвате, ще повторите съдбата на Хитлер, Наполеон и всички останали по-глупави от Бисмарк западни лидери...
Днешните сякаш са по-глупави дори от тях...

редник Добри Божилов
Фен на военната литература, прочел Жуков, Де Гол, Сун Дзъ и др.
14-02-2018

7 коментара:

 1. ......добър опит , като за начало....добър опит!

  ОтговорИзтриване
 2. Другарю редник, свободно!
  Ще карам по опорките.
  Значи това че е имало нещо около някакви нефтени полета и загинали някакви руснаци бе тиражирано от всички сериозни световни сайтове, вкл. и един американски генерал го спомена, самият ген. Матис между впрочем, но ние редниците знаем по добре.
  Важното е че Путин чрез говорителят си отрече, а това несъмнено означава че всичко е инсинуация и хибриден комплот на гнъсните капиталисте. Когато Путин каже "ихтамнет", това значи че ги няма и точка. Защото Путин никога не лъже, който се съмнява в това.....е знаете там, Литвиненко, Немцов, Политковская.....
  Та нататъка, значи преди три години Путин отиде в ООН-ето, удари по масата и каза- глейте сега как се прави! Обяви една бърза победоносна войничка в стил "Вени, види, ай воскурец". Не му де получи, три години по късно е затънал в лайна и пясък до шията.
  Да, Асад се закрепи на власт, даеш са почти унищожени /но другарю редник, даеш ги унищожиха предимно краварите, докато руските космически сили избиваха опозицията на Асад плюс некой цивилни/ и вобщем Пабеда!
  Само че режима на Асад се крепи на руските щикове, тръгнат ли си космическите сили той има няколко седмици живот максимум. От тук нататъка Русия е обречена на една безкрайна война, в която ще налива милиарди и ще дава жертви, в противен случай губи всичко, от международен престиж до военните си бази.
  В ответ капиталистите и краварите просто трябва да наливат некой друг долар на сирийската опозиция, кюрдите, и всяка друга чалма която е навита да седи там и да държи руските космически сили на стендбай, а с това и руските долари в поток към Сирия. И ето другарю редник каква е работата, пукстите му пиндоси имат долари а руснаците не, и за това Русия няма никакъв шанс да спечели.
  А колкото до това че Русия е спечелила войната с Германия, може. Ма да те питам, да си ходил в Германия наскоро? Някакси не ми прилича на загубила страна.....
  С уважение, редник Моньовски, бивш грудовски кашик, негубил си времето да чете Де Гол и май спечелил от това.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Редник Маньовски,

   Де Гол е най-великият военен ум на Втората световна война. На неговите разработки се крепи както танковата стратегия на Гудериан, така и руската победа. Един френски гений, непризнат от собствените политици, и затова платили с окупация. Прочетете го, полезно е.

   "Безкрайна война" обещаваха западните лидери. Още им има изказванията, че "Борбата с ИДИЛ ще продължи с десетилетия". Батюшката отиде, видя, победи. Факт е че войната свърши.

   В безкрайна война обаче се САЩ в Афганистан, където "глупавият" Путин бе поканен да влезе, но им отказа. Даде им логистична помощ, помага им (на американците), но отказа да се набута втори път.

   Със сирийската опозиция е свършено. Доказателство за това е пълният провал на преговорите и периодичното превземане на нови територии от Асад. Да припомним, той беше набутан буквално обсаден в Дамаск. Сега държи малко над половин Сирия.

   Това че Русия превъзхожда във война, а Германия в мир, е безспорен факт. Руснаците са родени само да воюват. Ако го осъзнавахте, нямаше да пишете това,което сте написал.

   Стигне ли се до война, Русия печели, без оглед на жертвите. В мир е друго, но понякога глупави западни политици решават да пробват пак.

   Изтриване
  2. "Още им има изказванията, че "Борбата с ИДИЛ ще продължи с десетилетия". Батюшката отиде, видя, победи. Факт е че войната свърши.
   ...
   Със сирийската опозиция е свършено."

   Това е едно бих казал изключително странно твърдение.
   Или аз гледам някакви алтернативни новини и карти на вонните действия в Сирия.
   Да, както вече казах, Асад беше закрепен на власт, и слава богу, на мен изобщо не ми пука че е диктатор който до тук е избил стотици хиляди от собственият си народ, най добрата чалма е мъртвата чалма.
   За арабите демокрацията е несъвместима със стадият им на обществено развитие, те тепърва трябва да си изживеят феодализма, нататъка по схемата, преди изобщо да стигнат до идеята за демокрация.

   Та Асад е оптимално решение за Сирия, както и за всяка арабска държава пряко заплашваща Европа, диктатор който избива народа си вкл. и с химическо оръжие, както правеше и Саддам, и не позволява емиграционни проблеми.
   За съжаление няма как да стане, положението в Сирия няма нищо общо нито с Асад нито с Путин, проблема е доста по голям.
   А той започва през осемдесетте години на миналият век с поредица климатични изменения в целият Близък Изток, милиони сирийски фермери от западната част на Сирия губят поминъка си поради трайно засушаване, тези пустинни части днес по онова време са били обработваеми земи.
   И тези милиони фермери се набиват в големите градове на изток, правят гета които са средище на бедност, от там и радикализация. Защото в основата си тези сирийски фермери са примитивни ислямизирани диваци. Хафез Асад се оправяше с тях лесно, но тогава още нямаше арабска пролет, нямаше демокрация и интернет а съвецкия съюз пазеше протежето си. Башар се опита да действа така както го е учил татко му, да изкара армията с картечниците срещу протестиращите, и разбра че времето вече е друго.
   Така че руската армия може временно да е закрепила Асад на власт, но дори Путин не може да промени климата в близкият изток и северна африка, пустинята настъпва, а с нея и имиграционният натиск.

   Асад и Русия контролират половината от Сирия, бедната половина в която няма поминък и доходи, дори Алепо и Дамаск не формират доходи съпоставими с петролните залежи в западната част. Там са кюрдите, американците и сирийската опозиция.
   Дали те ще се откажат от това богатство просто ей така?

   Каква е разликата между американците в Авганистан и руснаците в Сирия.
   Американците могат да махнат с ръка във всеки един момент и да се изтеглят, не губат нищо, напротив само печелят. Първо си вадят таралежа от гащите, второ го набиват в гащите на Путин. Щото Афганистан е съсед на Русия, не на САЩ.
   Русия не може да си позволи просто ей така да зареже Сирия, направи ли го първо ще видим защо казват че тънкото вратле на Асад е проектирано за бесилка, второ губи целият си междунаредн престиж. Плюс военните си бази, а това ще е катастрофа на първо място за Путин.

   Войната в Сирия тепърва започва. От една страна е Русия, руските космически сили, руските все по оскъдни рубли с които Путин издържа страната, руските войници чиято смърт става все по трудна за прикриване.
   От друга страна са шепа американски инструктори и безкраен поток американски долари които се наливат в кюрдите, сирийската опозиция и всеки който има желание да ги усвои убивайки руски и сирийски войници.

   Точно това беше и положението в Авганистан преди трийсетина години, да напомня ли какво стана?

   Изтриване
 3. Навремето ГЕРМАНИЯ воюваше сама срещу целия СВЯТ , сега нещата са обратни РУСКАТА КОЧИНА е САМА срещу целия СВЯТ !

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...