Adsense-top

Намеса в изборите? САЩ 1996 избраха Елцин, и после дори направиха филм, за да се похвалят...

Аз съм един от най-големите русофили в България. При това не платени, не рубладжии, а такъв по убеждение. И като такъв, ви казвам, че действително има руска намеса в изборите по света. Не само в САЩ. И в Европа, и на други места.
Това е обективна истина - Русия поддържа медии в чужбина на чужди езици. Медията RT има 2 милиона зрители в САЩ. Официално. Реално може да са повече, защото американците крият статистиката.
Със сигурност, Русия налива пари в кампании на политици - сенатори, конгресмени. Твърде вероятно е да се е месила и в президентските избори. Не е съвсем ясно само на чия страна. Всъщност, най-логичното е да е подпомогнала някак и двамата кандидати, за да може после да разчита на благодарността на победителя (като той, разбира се, си мисли, че само на него са помогнали).
Русия очевидно се меси на запад.
И това е... съвсем нормално. В условията на демокрация е така - има свобода, и част от тази свобода е и външни сили да могат да се месят.
САЩ го правят от десетилетия. Мрежа от НПО, от "обучения" на бъдещи политици, пряко вербуване на чиновници за агенти, финансиране на медии, та дори на политически кампании. САЩ го правят същото, но взеха да вдигат вой, едва след като и другите започнаха да го правят спрямо тях. По техните правила.
САЩ не само го правят това. Те дори се ХВАЛЯТ с него.
През 2003 г. Холивуд засне филм, наречен "Да изберем Борис" (Spinning Boris). Той е художествен, но е базиран на истински факти. Представя как американски изборни специалисти отиват в Русия, за да подпомогнат избирането на Борис Елцин на втори мандат.
Припомняме, и във филма това е отразено, че в края на първия си мандат, Елцин беше паднал до поддръжка от 5%. Комунистическият лидер Зюганов имаше над 30%.
Почти сигурно беше, че още тогава ще се сложи край на прехода в Русия и ще започне нов етап. Става дума за 1996 г. Т.е. 4 години преди появата на Путин.
Но въпросните специалисти отидоха, намесиха се наистина майсторски, и... обърнаха резултата. На първи тур Елцин спечели с 36 на 33%. Това е истински подвиг, на фона на 5% начален рейтинг. После Борис Николаевич спечели втория тур, с подкрепата на ген.Александър Лебед, който се беше класирал на трето място с 16%.
Разбира се, през 2003 г. САЩ никога не биха си представили, че някой ще оспори световното им господство, и ще започне да се меси в техните избори. Днес такъв филм не може да се заснеме. Днес вече Русия отново се оформя като враг, а руснаците влизат като "гадовете" в американските филми.
Но през 2003 г. Pax Americana беше непоклатим и дори се хвалеха с намесите си, и дори ги пропагандираха като "нещо добро". Грантът е добро нещо, да си обучаван в САЩ е добро, да си във фондация на САЩ е добро, да докладваш на САЩ е добро (нали са големия добър бял баща, дето се грижи за целия свят).
Ако не беше тази намеса в изборите в Русия, реално комунистите щяха да вземат властта 4 години преди Путин. Нямаше да има Путин, но със сигурност щяха да се избегнат вторите 4 години олигархизация и разграбване на руските ресурси.
Това обаче не се случи, именно заради намесата на американците. 
В днешно време, държавите вече се усещат, че демокрацията се ползва срещу тях. И започват ограничения. Финансираните от вън НПО се регистрират като "чужди агенти за влиятие". Гонят се очевидни престъпници като Джордж Сорос. Води се усилена контракампания да не се вярва на грантаджиите, и тя постига намаляване на влиянието им. А само преди 5 години това да си на "грант" дори беше престижно.
Тези процеси по същество са ограничаване на демокрацията. Но няма друг начин. Случват се и в САЩ.
Ако са абсолютни демократи, САЩ изобщо не трябва да обсъждат руската намеса, и която и да било чужда намеса. Би трябвало да кажат: "Това е демокрацията". Както го казваха на нас с милионите си за развитие на "гражданското общество". Но не. Те ограничават чуждата намеса, та дори правят комисии в Конгреса за разследване. Т.е. прилагат репресия.
Разбира се, най-глупавите държави последни ще се усетят, и ще направят същото. Сещате ли се за коя държава говоря...
И да не се сещате, гледайте филма - доста е поучителен, а и актьорската игра на Джеф Голдблум, Лив Шрайбър и Антъли Лапалия е добра...

Добри Божилов
17.02.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...