Adsense-top

Русия: Елън Мъск прави това, което ние правехме през 1962 г.

Попмозното изстрелване на каросерията на автомобил в Космоса е чист PR и няма никаква научна стойност.
Така популярният космически блогър Андрюха Червонец коментира вчерашната "топ" новина за това как със супер модерна ракета Елън Мъск изстрелял автомобила си в орбита.
Според Червонец, това е пълна смехория. Автомобилът със сигурност е без двигател и батерия и е махнато всичко тежко от него. Той тежи не повече от 600 кг. Това е нещо, което и треторазрядна космическа сила може да изстреля. Освен това, очевиден е провалът на Мъск да го насочи към Марс, затова и много бързо обяви, че целта му е друга - астероидният пояс.
"Шанс да не постигне това няма, астероидите са милиони, все до нещо в пояса ще стигне" - пошегува се блогърът.
Съветският съюз още през 1962 г. е пратил апарат с маса 900 кг. до Марс. При това пълен с апаратура и вършещ някаква работа, обясни блогърът. 
През 1972 г. СССР вече праща 5 тонни апарати до Марс.
Извън смехотворното космическо авто-родео обаче, Червонец коментира и "сериозните" намерения на Мъск. Които са буквално архаични.
Ракетата "Фалкон-9" е изстреляна във версия, която може да изкара 8 тона товар на геостационарна орбита. Старата руска ракета "Протон" изкарва 7 тона. Т.е. Мъск си съперничи с технология от 1965 г. Това подхранва и слуховете, че всъщност ракетите на Мъск са стари руски модели, които генерали в Москва са му продали, когато е обикалял, за да стартира програмата си.
Така стигаме до "черешката на тортата" - тежкият "Фалкон", който ще може да изнесе 63 тона в околоземна орбита, или 27 това в стационарна. За сравнение, руската ракета "Енергия" още през 80-те изнесе 100 тона, а модификацията и Енергия-2 ще може да изнася 200 тона.
Всички тези "тежки" ракети обаче в момента са непотребни. Затова са извадени от експлоатация. Те имат смисъл, ако строим бази на Луната, обясни Червонец. Дори да тръгне 3 пъти по-малката ракета на Мъск, не е ясно какво точно ще изнася в орбита.
"САЩ, които са основният поръчител на Мъск, се готвят дори да се откажат от участието си в Международната космическа станция. А Мъск прави тежки ракети, или поне обещава такива. Кой ще му поръча нещо, при положение, че това нещо изобщо го няма. А ако има, руските ракети все още са доста по-евтини?" - попита блогърът.
"Всичко това не е космическа програма, това е пропаганда и реклама. Нищо друго. Мъск не е космически пионер, а е един шоумен." - категоричен бе Червонец. 

Г.Н., по материали на чужди медии

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...