Adsense-top

Гората от кюфтета или как ГМО соя "изсича" милиони дървета

Милиони дървета се изсичат, за да освободят място за генно-модифицирана соя. С нея угояват добичетата, с чието месо ни хранят веригите за „fast food“.
Ако влезете в една класна стая и попитате учениците: „Кой обезлесява планините?“, поне половината ще отговорят – производителите на хартия, а останалите – ски пистите. Никой от тях не знае, че най-големият унищожител на дървета са ресторантите за бързо хранене „fast food“.
Основоположникът на този вид заведения е McDonald's. Първият ресторант отваря врати в Калифорния през 1940 година. Според последни данни гигантът на бързото хранене разполага с 35 хиляди ресторанта по целия свят и отваря всеки ден по 4 нови заведения. Конкурентът му - Burger King, е основан през 1954 година във Флорида. Днес веригата също е световна.
Тя се състои от 15 хиляди ресторанта и продава 11 милиона кюфтета на ден. Успехът на веригите за бързо хранене почива върху една идеална идея – всеобщия достъп до месо. Маркетингът или търговската идеология са изпипани отлично. Евтината храна е в крак с демокрацията.
Избирателните бюлетини и урните са важни, но стомахът – също! От гледна точка на американския капитализъм евтината мръвка, както евтините дрехи и бензин, имат безкраен пазар. В McDonald's обядват или вечерят всеки ден 69 милиона клиенти или 22 милиарда годишно.
Всеки час стомасите им поглъщат 270 000 кюфтета. Лидер на хранителния пазар - McDonald's, може да диктува ценовите и производителните условия на доставчиците. Сам ресторантьор, колкото и да е находчив, не може да се състезава с веригите. Поради това все повече деца празнуват рождените си дни в McDonald's, а не в „Под липите“.
На изпроводяк те си тръгват с играчки, шапчици и знаменца с цветовете на веригата. Така се печелят нови и нови клиенти. Бюджетът за реклама на първенеца за бързо хранене надхвърля 800 милиона долара годишно. Дотук всички са доволни - родители, деца и юноши.
Ако някой случайно им подхвърли, че преди 20-30 и повече години други поколения са израсли с каша от коприва и спанак, трудно ще бъде разбран. Медалът на успеха на бързото хранене има две страни. Бие на око, че броят на ученици, които трудно си влизат в панталоните, расте заедно със растежа на McDonald's и Burger King.
Само в Съединените щати, където консумацията на месо надхвърля 460 000 тона годишно, 38% от населението е със свръх тегло. Откриват се все повече клиники и магазини за дрехи за дебели хора. Оказва се, че тъпченето с месо, далеч не е здравословно. Не е само количеството под въпрос.
Качеството на храната и произходът на продуктите дори и при хора със скромни възможности става първостепенна грижа. Расте предчувствието, че евтината мръвка неизбежно се плаща някой ден, когато вече е много късно. Наистина всичко има цена. Когато тарифата е ниска, не може качеството да е високо.
Месото, което веригите „Fast food“ предлагат, в повечето случаи е от животни, хранени със соя. Това растение е богато на протеин, необходим за угояване на говеда, кокошки и риби. Всички медицински изследвания сочат обаче, че продължителната му консумация нарушава хормоналното равновесие при човека.
Един милион квадратни километра, или площ два пъти по-голяма от страна като Франция, са засети със соя. Европа внася 35 милиона тона годишно. Главни производители са Съединените щати, Аржентина и Бразилия. И в трите страни ценното растение е генетично модифицирано.
Развитието на веригите за бързо хранене и усилената консумация на месо привличат инвеститорите. Новите плантации се нуждаят от нови площи. В Бразилия 47% от всички зърнени храни са ниви със соя. В Аржентина те надхвърлят 50%. Тенденцията към засяване на нови количества продължава с шеметна бързина.
Освен заместването на други земеделски култури с тази монокултура, предприемачите започнаха масово изсичане на гори. Най-голямата жертва е един от „белите дробове“ на планетата – Амазонската гора. Армия от авантюристи препускат с булдозери в нея по асфалтираната магистрала BR163, с надеждата да печелят бързо от „зеленото злато“, името което дават бразилците на соята.
Безразборната сеч е повалила вече 20% от гората. Индианците имат една поговорка: „Когато отсечете последното дърво, отровите последната река и хванете последната риба, тогава ще разберете, че парите не стават за ядене!“
Кореспондентът на Plovdiv Time в Париж Божидар Чеков е известен журналист и писател. Дедите му дошли в нашата страна от Егейска и Вардарска Македония, били са участници в Илинденското въстание. След 9.ІХ.1944 г. някои от най-близките му роднини са вкарани в лагерите, защото с труд и пот станали собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна. Чеков е юношески шампион на България по бокс. 
През септември 1968 г., едва 22-годишен, Божидар Чеков преминава границата. След двадесетдневни премеждия стига до Париж, където живее и досега. Завършва Висшия лицей по графика „Естиен“. Бил е директор по продажбите в хартиения завод "Лансе", близо до Гренобъл. Носител е на златен орден „Труд и почит“ на Франция.
Издал е няколко книги на български език, сред които „Стрелецът от Айфеловата кула“, „Третият светилник“ и „До Европа и назад“. Публикувал е статии в редица водещи печатни медии в България. През последните 15 години бе кореспондент на списание „Тема“. 

Източник: NBox.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...