Adsense-top

"Кричим", ловджии, скъпи коли... Дали шефът на НСО ще изгори?

Военна прокуратура проверява сигнали срещу ген. Ангел Антонов
Шефът на Национална служба охрана ген. Ангел Антонов е на мушката на военна прокуратура. Магистратите с пагони проверяват гард №1 на властта за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство "Кричим".
Разследването е тръгнало след сигнали, в които се твърди, че генералът ловувал често в "Кричим" сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба, пише "Труд".
Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките пък били представяни като командировки. В същото време никой от държавните мъже, които НСО охранява, не е ходил на лов, не е пребивавал и не е водил чужди гости в ловната хижа.
Антонов е разпитван вече два пъти, показания са дали и 25 негови подчинени. Военна прокуратура проучва и някои от договорите за обществени поръчки, сключени от НСО.
Освен лова, генералът имал още едно скъпо хоби – луксозните автомобили. Разследващите проверяват и сигнали за сериозни нарушения в автопарка.
По нареждане на Антонов важни клечки от властта се возели без да подозират в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за "тест драйв" от компании – вносители.
Сигналите срещу Антонов били получени в президентството и препратени до главния прокурор.
Още миналата есен се появи информация, че Румен Радев иска да смени Антонов и дори предложил на правителството конкретно име. Според източници във властта и премиерът напоследък бил охладнял към гарда, който навремето бе предложен и назначен от експрезидента Росен Плевнелиев.
Служители на НСО разказват, че Антонов си имал и личен служебен автопарк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ пък било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов. Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечево месо.
В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа, но по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…
Самият Антонов отказва да коментира разследването. "Няма такова ловно стопанство – Кричим и няма да коментирам нищо по този въпрос", е единственото което казва шефът на НСО по темата.
Ловно стопанство "Кричим" бе върнато на НСО през 2014 г. Това се случи, след като Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон и сестра му Мария Луиза нямат право на собственост върху него и резиденцията, тъй като тя е строена с пари на държавното интенданство миналия век.
Веднага след съдебното решение "царският" имот бе даден на Министерството на финансите, но и тогавашният министър Симеон Дянков го ползваше лично, макар че след като го ремонтира обяви, че ще бъде отворен за посетители.
"Кричим" беше даден отново на НСО заедно с персонала и 180 000 лв. за стопанисването му в бюджета.

източник: dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...