Adsense-top

Кристиан Вигенин: Превърнахме се в премиерска република

„Парламентарната република всъщност се превърна в премиерска, и министър-председателят може да си уволни председателя на НС и да си назначи нов“. Това заяви пред Канал 3 бившият външен министър Кристиан Вигенин, настоящ депутат от БСП.
"Много често дебатът в НС се обезмисля, защото решенията предварително са взети в един кабинет", изтъкна той.
Вигенин обяви, че БСП е постигнала целта си с внесения вот на недоверие, който бе отхвърлен в НС днес. "Постигнахме целта си, самият дебат до голяма степен беше опорочен, бе направен опит да бъде обезмислен от управляващите чрез персонални нападки. Проблемът тук не е за един или друг представите на властта, а каква е системата в момента", отчете Вигенин.
Той предрече, че сегашното правителство ще падне именно заради корупцията. "Не мога да кажа, че отхвърлянето на този вот е укрепило правителството, защото неговата сила не се измерва с броя гласове в парламента. Това е заблуда, която два пъти му се случва на Борисов - тя доведе до края на първото и второто му правителство, това ще се случи и с третото. И ако правителството сега оцеля, то рано или късно ще си отиде заради корупцията", убеден е Кристиан Вигенин.
По повод разгорещените спорове в обществото "за" и "против" Истанбулската конвенция, Вигенин изрази увереност, че референдумът предлага най-адекватното и демократично разрешаване на казуса.
"За Истанбулската конвенция ние внесохме подписи за референдум, който ще доведе до истински дебат, вместо тези маневри на правителството", коментира той решението на управляващите да отложат ратифицирането на оспорвания документ.
"Никой не бърза с ратификацията - една Ирландия, която допуска еднополови бракове, я е подписала през 2011 г. и още не я е ратифицирала. Великобритания, чийто посланик на дискусията (в СУ) ни убеждаваше как трябвало да я ратифицираме, да отиде да убеди собственото си правителство да го направи", продължи Вигенин.
"Ако управляващите се чувстват под външен натиск (за конвенцията), да отидат на референдум. Когато има такива сложни въпроси е време да започнем да се обръщаме за мнение към хората. Нека да направим така, че хората информирано да вземат своето решение", каза още депутатът от БСП.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...