Adsense-top

Цветан Василев май е дал на народа повече спестени пари, отколкото липсват в КТБ...

"Теленор" се продава. Това е втората препродажба на телекома в рамките на няколко години. Още не е избледняло предното му име "Глобул", и вече отново ще го сменяме.
МТел определено имат проблеми. Доста служители ги напуснаха. Клиенти се оплакват от номера за събиране на пари с какви ли не методи.
То това е при всички оператори между другото - игри, СМС-си, какви ли не трикове.
А мобилният интернет е вече почти без пари. При всички.
Казано накратко, за няколко години пазарът на мобилни услуги драстично се промени. В полза на клиента. Нали помните какво "дране" беше преди това, какви безумни цени, каква липса на избор...
Как се случи всичко това? Защо да имаш мобилен оператор вече не е толкова изгодно?
Преди да речете, че тази статия е платена, да знаете, че и Цветан Василев като я види, ще се чуди. Защото не е платена. Вероятно ще си каже: "Ето я независимата журналистика, открили нещо сами и го написали..."
Истината е, че всичко това в мобилните услуги се случи, благодарение на... ВиваКом. След като Цветан Василев я купи, започна да налива реки от пари в нея и да осъществява експанзия. От трети по ред мобилен оператор, нахлу брутално във всякакви услуги и предложи супер евтини възможности в новите услуги - телевизия, и основно - Интернет.
Другите бяха принудени да го последват. МТел изкупи Интернет доставчици и телевизионни оператори. Конкуренцията се развихри. Цените се сринаха.
Ако погледнете какви многомилиардни печалби правеха мобилните оператори тогава (за наша сметка), и какви имат сега, ще видите една многомилиардна икономия. Народът плаща по-малко или получава повече услуги за същата цена.
Апропо, в момента мобилните ни услуги са сред най-евтините в Европа.
Припомняме, че загубите от фалита на КТБ са около 4-4,5 милиарда лева. От 6 милиарда кредити, ще се съберат 1-1,5 милиарда. Т.е. ако припишем 4,5 милиарда загуби само на Цветан Василев, то само от експанзията на мобилния пазар, той е спестил доста повече на народа.
Каква е причината да го направи - дали е искал да завземе пазара или просто е харчил лесни готови пари, това само той си знае. Но фактите са тези.
А Теленор сигурно ще го препродадат отново след 2-3 години...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...