Adsense-top

Изчезнаха видеокартите от магазините - народът изкупи всичко, заради "крипто-левкойните"...

Пазарът на високо производителни видеокарти е блокиран. Това съобщава технологичното изданите "Компютър Юнивърс". В последните дни е изкупено всичко от магазините, скоро след това и складовете са пресушени.
Причина за случващото се вероятно е истерията около първата българска крипто-валута "Левкойн". Тя стартира преди десетина дни, и в момента вече има около 200 пъти повече копачи, а сложността на "копаене" се е вдигнала 500 пъти.
Това се случи, след като първоначалния добив на валутата с процесори бе изместен от първите, които се включиха с видеокарти. След това и останалите видяха получаваното предимство, и мнозина се втурнаха да взимат карти.
Ситуацията много напомня случилото се по света покрай "Биткойна". И там производителите на карти едва смогваха да запълнят пазара.
"България е малък пазар, на склад едва ли общо има повече от 1000 видеокарти. Един подобен бум може да ги изсмуче за 1-2 дни" - коментира търговец от бранша.
Сега се поръчват нови количества, които с всички митнически процедури ще са тук след седмица.
"Все още тук или там на някой рафт има нещо оцеляло. Може да се намери, макар и малко да се вдигнаха цените. Но тази вълна блокира останалите продажби на компютри. Хората искат да правят геймърски машини, и няма какво да сложим вътре" - обясни друг специалист.
Появиха се и доста скъпички оферти за високо-класни карти "втора ръка" из сайтовете за продажби.
Междувременно, левкойнът излезе в реална търговия. В момента, с изключение на някои мега спекулативни единични сделки, той се търгува между 1 и 2 лв. Добити са общо около 70 хиляди левкойна, а общата предвидена емисия в годините напред, е 9 милиона. Колкото е населението на България в най-добрите и времена...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...