Adsense-top

БСП: Кабинетът да оттегли ратификацията на Истанбулската конвенция и да не я внася в парламента

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция.
Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията, разпратена до медиите.
“Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции”, подчертават социалистите
“Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете”.
Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола”, се казва в позицията на ИБ на БСП
“Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа.
Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието “без гласуване” (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки.
Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа.
От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.
Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава.
Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция.
Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов  на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството.
Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета “Борисов”, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза.

Източник: bultimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...