Adsense-top

Левкойнът вече струва повече от лева...

Първата реална сделка с левкойни бе оповестена във фейсбук групата, посветена на новата валута. Гражданин пусна съобщение-отговор от борсата Крипко, според което е извършена продажба на 75 левкойна за 57 евро. Това прави курс от 1,32 левкойна за евро. А официалният курс на лев към евро е 1,95.
Т.е. излиза, че още с първата сделка, крипто-валутата ни вече струва повече от официалната ни книжна валута, издавана от БНБ. Това е първата доказано сключена сделка. Съществуват многобройни котировки и наддавания "на глас" по форумите кой какво купува и какво продава. Но пазарът засега от доказани операции, е този.
Създателите на "левкойна" считат, че е рано изобщо да се пуска по борсите и да се оценява. Но те нямат власт над това. Всеки левкойн си има собственик, и той си решава какво да го прави. Мненията на другите - дори на създалите валутата, са само за сведение. Това е силата на крипто валутите - те нямат "началник", централна банка, правителство, което да ги манипулира. Дори създателите им нямат власт над тях. Свободни пари, поддържани единствено от своите собственици, и от никой друг...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...