Adsense-top

Вигенин: Ще поискаме справка за средствата, похарчени за Европредседателството

“В рамките на тези шест месеца, ние ще имаме шест важни събития в парламента, които са фокусирани върху приоритетите на Българското председателство и се надяваме чрез тях от една страна да постигнем по-голяма видимост, а от друга страна да подчертаем и ролята на парламентите като пряко избрани, легитимни представителите на европейските граждани, защото в България ще се съберат представители от парламентите от различни комисии на целия ЕС и това е повод и възможност заедно с тях да насочим вниманието точно по тези теми”. Това каза в интервю за предаването „Преди всички” председателят на Комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин.
По думите му, българският парламент ще има задачата да следи и да коригира, когато е необходимо, начина, по който се води Европредсетелството ни: “Пред този период министрите ще информират ресорните комисии и съответно парламента за напредъка по изпълнението на Българското председателство, а съответно да бъде информирано Народното събрание за заседанията на Европейския съвет. Това е начинът парламентът да контролира изпълнението на приоритетите. Ресорните комисии и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще следи този процес, както от гледна точка на ангажимента към ЕС, така и какво се случва в България.”
Вигенин посочи още, че ще поискат справка за това какви средства са похарчени във връзка с Европредседателството ни до края на 2017-а година и какви предстои да бъдат похарчени.
Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова посочи, че по време на Европредседателството на първо място трябва да бъде европейския дневен ред и програмата на ЕК за съответния период: “Нека да не смятаме, че нашият парламент, като национален парламент, има голяма роля в контрола над работата по самите досиета. Приоритетите, които са заложени, не са шестмесечни, те са доста по-дългосрочни. Някои от тях идват от Естонското председателство, преминават през Българското и ще преминат и в Австрийското и Румънското. Естествено ще има и досиета, които ще бъдат финализирани и също така успехът на едно председателство се мери по това колко от чувствителните досиета могат да бъдат финализирани по време на съответното председателство, също така и по какъв начин ние – политиците бихме могли да се сработим с администрацията, която движи тези процеси.
Тя посичи, че по време на Българското председателство ще бъде финализиран въпросът с директивата за командированите работници.
По отношение на Брекзит, Грозданова коментира: “Нашата работа ще бъде да запазим максимално възможността за кохезионна политика и за солидарно разпределение на парите. Естествено ще бъдат по-малко, за България и вноската ще бъде по-голяма, но не очаквам процентно да бъде непосилна, така че ще имаме съответното разпределени между държавите-членки на този финансови ресурс, който ще загубим след като Великобритания напусне.”
Според Вигенин, бюджетът трябва да се компенсира като се търсят варианти като по-сериозни собствени източници на европейския бюджет: “Този разговор тепърва започва и няма да завърши нито с нашето председателство, нито с решения, които ще бъдат взети по следващата финансова рамка. Вторият въпрос обаче е каква ще бъде кохезионната политика, по какви правила ще се реализират проектите в подкрепа на изоставащите региони. Това са теми, по които България трябва да има ясна позиция.”
Грозданова посочи, че ратификацията на договора за приятелство с Македония ще влезе за разглеждане в залата на Народното събрание в края на месеца, след като бъде обсъден в ресорните комисии. 

Източник: КРОСС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...