Adsense-top

Крипто-валутите са самия връх на неолибералния модел, който ще го унищожи...

 
Неолибералният модел изглежда е към своя край, и коронното му изпълнение, след което ще тръгне устремно надолу, това са крипто-валутите.
Парадоксално, но самият триумф на неолиберализма ще се получи именно от най-съвършеното му творение. Сякаш се повтаря прогнозата на Маркс, че социализмът се заражда в недрата на загниващия преден строй - капитализмът.
Какво са крипто-валутите?
Те са просто едни записи в компютърна база данни, които казват кой колко има и кой на кого плаща. Самите "койни" нямат никаква собствена стойност. Те постепенно я добиват, опирайки се на самата вяра, че имат стойност. Това по същество обаче повтаря модела на доминиращите в момента "книжни пари". Те също нямат стойност. Тя се получава от вярата, че някой друг винаги би ти приел въпросните "пари" и би ти дал стока за тях.
Т.е. по обективни критерии, книжните пари и крипто-валутите са едно и също нещо.
Разликата е в 2 посоки. Едната е, че крипто-валутите са ограничени по количество, т.е. не е въможно политическа злоупотреба с тях. Всички книжни пари, рано или късно започват масово да се печатат, и това ги съсипва. По този показател "криптаците" имат огромно предимство.
И втората разлика - която е триумфът на неолиберализма, е че крипто-валутите няма как да се монополизират. Докато за издаването на книжни пари има, и е възможен, контрол, то за издаването на крипто-валути, такъв контрол не е възможен. Т.е. всеки може да създаде такава валута и няма кой да го спре.
Така какъв е крайният резултат? Първо, имаме валута, която не може да се печата, т.е. по-надеждна е от книжните пари. И второ - държавата не може да спре тази валута да се появи, чрез своя монопол.
Еволюцията на този процес в средно срочно бъдеще е ясна - постепенно крипто-валутите ще изместят традиционните валути, а с времето ще се превърнат в доминиращи. Хипотетично държавите могат да запазят свой контрол, само ако пуснат свои крипто валути. Но те не биха променили нищо, защото и в този случай, те би следвало да се откажат от правото на "печатницата". А именно то е най-сладкото и най-много им се иска да го имат.
Т.е. неолибералният щурм, под формата на всеобща ерозия на държави, нации и пр., ще достигне своя връх като отнеме дори контрола над парите. Държавите ще станат безсмислици.  Нали това искаха неолибералите?
Да, именно това искаха. Което и ще ги самоубие.
В момента, в който държавите загубят правото на парична емисия, и всичко се сведе до "блокчейните", в този момент огромни сектори от обществото ще загубят своето финансиране. Защото те се издържат именно от тази парична емисия.
Държавата печата пари. Част от тях харчи директно. Друга част раздава на банките и корпорациите. Те ги харчат. Раздуват балони по борсите, инвестират в абсурдни предприятия (например Амазон.ком 18 години върви "на загуба", финансиран от "борсата", т.е. от напечатаните пари), отпускат се "грантове" и пр.
Ако парите станат ограничено количество, което е някакъв еквивалент на златния стандарт, то тогава много от ненужните паразитни дейности ще отпаднат. Всеки ресурс ще се харчи много по-внимателно. Лихвите ще бъдат пазарни - например 6-7%, а не бутафорни (0%). Инвестициите ще са само в нещо, което може да докара наистина печалба и да плати поне лихвата. И тъй като обществото има непреодолими приоритети, от които не може да "реже" - пенсии, здравеопазване, образование и пр., то ще отреже от останалото. Т.е. от банкери, грантове, футболисти и пр.
Футболистите са много интересен феномен. Тези "работници" реално биха вършили същата работа и за 1% от сегашните им космически заплати. Т.е. футболът може да е много по-евтин. Роналдо ще тича като луд и за 50 хиляди евро годишна заплата. Ще тича та, къде ще ходи.
Но в момента виждаме някакви безумни трансфери, абсурдни заплати и пр.
Това е едно от извращенията на неолибералния модел. Напечатани пари, под някаква непазарна форма, се изливат във футбола, и раздуват балон там. Футболът не е единствен, има и други балони (напр. недвижимите имоти, Лондонското Сити и пр.). Но футболът е доста показателен пример.
В крайна сметка, изчезването на паричната емисия, която е форма на ограбване на масите от елита (който прави емисията), ще доведе до намаляване на ограбването на масите. Съответно - до намаляване на разходите за ненужни глупости.
Една от тези огромни ненужни глупости, е пропагандата на самите неолиберални ценности. Това не са пазарни ценности, нещо което е в естеството на нещата. Това се изкуствени ценности, налагани с много пари. Без парите, увисват. Ще свършат грантовете за всякакви псевдо правозащитници, зелени изнудвачи, хомо, гей и джендър пропаганда, права на кучетата и пр.
Иронично е, че точно така ще се получи. Но сценарият изглежда неизбежен. Неолибералите помпаха неолиберализъм, помпаха, изнудваха правителствата, дори взеха връх над тях. Постигнаха неолиберален триумф. И сега ще платят за него.
В рамките на истински пари, пазарни лихви и невъзможност за безкрайни грантове, ще оцелеят жизнеспособните. А жизнеспособни са консервативно мислещите, предприемчивите, работливите. Пари ще се изкарват само срещу нещо насреща. Честна размяна. А не чрез напечатване, раздаване и нечестно изземване с тях на труда на тия дето са изкарали парите си "на плантацията".
Из недрата на неолиберализма се заражда новият свят. Точно по Маркс...

Добри Божилов
Създател на първата българска крипто-валута - "Левкойн"
24-01-2017

3 коментара:

 1. Добри, написал си куп глупости приятел. Този пост показва дълбоко непознаване на икономиката, човешката психология и обективната реалност. Честно казано не ми се занимава да ти обяснявам защо, но ще ти дам два примера:
  Футбола - това е трилионен бизнес, с главни действащи лица пред публика именно футболистите, които получават на практика трохи. Ако Роналдо играе срещу 50 000 Евра, то няма зрителя да плаща по-евтина телевизия например, а просто клуба ще прибира още по-голям пай. Футболистите не са големите печеливши в тази игра, сещаш ли се? Те са едни наемни работници, както болшинството от нас. Тоест и 500 милиона да получава Роналдо, то той е донесъл на клуба си поне 3 пъти по толкова, защото няма бизнес, който да плаща повече на наемните си работници повече, от това което са изкарали.

  Криптовалутите в този им вид НИКОГА не могат да заменят фиатните пари. НИКОГА. Децентрализирана криптовалута означава волатилност, а няма бизнес, който да ти приеме биткойна днес, при положение, че когато се наложи да се разплати с доставчика си вдругиден, цената може да е паднала с 30%. А ако криптовалутата е централизирана, то тогава е в ръцете на същите тези хора, които така остро нападаш.

  ОтговорИзтриване
 2. Ачко, не си прав - има хиляди криптовалути чиято цена вибрира в различно време по различен начин, като общата капиталова стойност на криптовалутите постоянно расте. Скоро ще достигне трилион, а до края на годината 10 трилиона - догодина 100 трилиона - познай какво ще стане тогава, след като и технологията на размяна непрекъснато се усъвършенства.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Абсолютно никаква връзка няма между пазарната капитализация и използването на криптовалутите вместо фиатни пари. Сега ще ти задам един въпрос по който да помислиш: При пазарна капитализация от $600 милиарда колко фиатни пари реално има в крипто валутите? Жокер: Ако утре изхарчиш $10 милиона купувайки Биткойн и се казваш Елън Мъск, примерно, с колко ще скочи пазарната капитализация на Биткойн? С $10 милиона? Или с 10 милиарда?

   Изтриване

Кажете си мнението...