Путин предлага 50% по-евтин нефт, ако излезем от ЕС, $3 млрд. на година срещу $1 млрд. еврофондове

 
"Заветът" от Добри Божилов
Руското правителство е внесло в Държавната дума проект за изнемение на закона за търговията с петрол и природни суровини. Той е съгласуван с президента, съобщават на сайта на кабинета.
Основната, и най-интересна за нас, промяна е превръщането на "отстъпката Газофлот" в универсална държавна политика, както и увеличаването на размера и.
Припомняме, отстъпката "Газофлот" беше цена на руския природен газ около 30% по-ниска от пазарната, за Украйна. В замяна на това руският Черноморски флот да ползва базите си в Крим до 2042 г. Тогава това беше единично решение, което облекчи доста икономиката на Украйна, а Виктор Янукович си направи добре сметката, и реши да не влиза в ЕС, а да влезе в Евразийския съюз.
След това обаче му спретнаха преврат, Украйна пое твърдо към Европа, плаща скъпи газ и петрол, а икономиката и колабира.
Сега Путин очевидно иска да направи подобна политика обща и ясна, а не да се договаря страна по страна.
Според законопроекта, всяка държава от Евразийския съюз, както и държавите, сключили споразумение със съюза, или "кандидатствали" за членство, ще получават с 50% по-евтини газ и петрол.
Ако законът бъде приет, което е почти сигурно с оглед на мнозинството от 70% на управляващата партия, това означава, че България би могла да спести около 3 милиарда долара на година от разходи за руски петрол и газ.
В момента харчим по около 6 милиарда долара на година.
Добиването на статут на "кандидат" за член става с декларация от 1 страница, подадена в централата на Евразийския икономически съюз в Москва. Кандидатстването не ни задължава да влезем, ако нещо много се страхуваме от "руската мечка".
Въпросната сума далеч надвишава нетната печалба от еврофондовете, която е под 1 милиард долара, и то ако ни платят всичко. В момента това не се случва, защото за да пести пари, ЕС непрекъснато ни измисля нарушения, и ни налага глоби.
Но дори да се приеме пълният размер на ползата от еврофондовете, то той е 3 пъти по-малък от разликата в цената на скъпите нефт и газ, без отстъпката. Допълнително, и еврофондовете са едва до 2020 г., а след това спират, и реално ще сме на минус.
Моментът очевидно е добре подбран и с оглед на тази дата, след която много източноевропейци ще си задават въпроса защо изобщо са в ЕС, след като дори парите спират. И остават гейовете, третия пол и бежанците.
Не е изключено не България да се окаже първата възползвала се от новия закон. Орбан още от сега си поддържа приятелски отношения с Путин.

Г.Н.

33 коментара:

 1. А какво ще правим с нашето произвосдтво, което изнася за над 30 млд. лв. годишно продукция за ЕС?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ... и 33 млрд лева внос!
   Ако ще коментираме ...нека да не е половинчато!

   Изтриване
  2. А, Китай, колко износ има, да не би да е в Евро
   съюза!

   Изтриване
  3. Какво изнасяме ни е?

   Изтриване
  4. Сигурен съм, че Русия ще изкупува всичко, та дори и ще иска допълнително��. Не взимам страна, но: Ако стане както преди, т. е. България да е страна по производството на храна, всеки който се храни от нас ще ни пази и подкрепя, в какъвто и да е момент��

   Изтриване
  5. Пак ще изнася,ако има какво Европа е гладна

   Изтриване
  6. Вълчо,не си прав!!!Защото си абсолютно много прав

   Изтриване
 2. Какво производсто бре ? Всичко е внос на некачествена стока на висока цена.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Правилно! Ако имахме икономика нямаше да сме на този хал. Но докато ни упрвлят пионките на САЩ и Европа, колкото и да е по изгодно за нас това няма да се случи! От ниска цената петрола и газта ще поевтинеят и стоките в магазините!

   Изтриване
 3. Живея във Великобритания от 10 години.с изключение на цигарите и алкохола,всичко е по-евтино и качествено от това в България! Умните англичани навреме разбраха вредата от EU. Само Вие в България не!

  ОтговорИзтриване
 4. Екстра , гастърбайтърите ще бачкат в Москва ������ луди копейки ще изкарват ������

  ОтговорИзтриване
 5. Какво значение имат "копейките", когато живееш в чужда страна? цЕл живот гастербайтер=мизерник!

  Общак в БГ на сутринта с парите останали от предния ден си купува баничка с айрян, в ЮК му остават колкото да си дойде до Бг и да се накърка щото е дръпнал в живота :Д само цвета на хуя е различен!

  ОтговорИзтриване
 6. Този смешник какви ги реди - износ за 33 млд.€ ! Откъде износ за толова пари при БРУТЕН ПРОДУКТ ЗА 30 млд. лева ? ИЛИ ПРОИЗОВЕДЕНОТО НА ЦЕНА ЕДИН ЛЕВ, СЕ ИЗНАСЯ НА ЦЕНА 1 € ! Ха,ха, ха, ха, хааааааа ! Бутилка ром за ковчега на мъртвеца !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В грешка си драги. Брутният ни продукт наближава 100 милиарда лева.

   Изтриване
 7. Да го духат путиновци и русофили, като ви харесва толкова отивайте в Сибир или Северна Корея

  ОтговорИзтриване
 8. още една хибридна fakе новина!

  ОтговорИзтриване
 9. Ако идеята с 50% от цената на нефта и газта е вярна...там е истината.Но нашите управляващи не си броят стотинките и не ги вълнува...Но...не луд този който изяжда зелника....

  ОтговорИзтриване
 10. Учете Руски език отново ще ви трябва, че то от този съюз нищо хубаво не видяхме, а братушките няма да ни оставят! В тях е надеждата! За износа ще изнасяме за тях!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, само мизерия. Отоплението стана лукс за милиони българри, студуват, икономисват от елементарни неща. Какво е това при минимална заплата 50% от тях да плащаш за отопление. За сведение на този дето ни праща в Сибир: По Татово време токът беше 0.02лв. Имаше нощна енергия в пълният смисъл! Парното 10.00 лв на месец при 200 лв. заплата, имаше и по големи заплати зависи от сектора в който работиш. Водата жълти стотинки, хората имаха спестявания, нямаше бездомни и безработни. Така,че от 30 години по голямата част от народа зимата си мръзне в къщи без да ходи в Сибир!

   Изтриване
 11. Правилно няма да ни оставят

  ОтговорИзтриване
 12. Ако са ни оставили..да сме в графата умрели!!задайте си го този въпрос господа?

  ОтговорИзтриване
 13. А няма ли да сме по-добре ако не сме в никой съюз ?! А златото дето Американците що никой не го спомена, че само с него можем да поддържаме икономиката си десетки додини и да имаме и за армия и разни други ?!

  ОтговорИзтриване
 14. Помислете и всички си направете една проста сметка а имено.
  Нашата даржава произвеждаше от всички видове селскостопанска продукция до паста за зъби или всички отрасли на икономиката произвеждаха все Милиони тонове продукция според вас каде отиваше всичко произведено имено на РУСКИА ПАЗАР Е ВЕРНО ИМАШЕ СИВ НО КАМ МОМЕНТА
  БАЛГАРИА СЕ НУЖДАЕ ОТ СИЛЕН ПАРТНЙОР В ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТ И НАДЕЖДНА ПОЛИТИКА.
  КАМ МОМЕНТА С ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ПАРИ БАЛГАРИА ТРЯБВА ДА ПЛАШТА ВСЯКА ГОДИНА ОСВЕН ТОВА НАТО КАКВИ ПАРИ АКУМОЛИРА ОТ НАС НА ГОДИНА И ЗАДАЛЖАВА ДА КУПУВАМЕ ТЕХНО УТАЖИЕ КАТО ТАМ НЯМА ПАЗАРНА СТОИНОСТ ТЕ КАЗВАТ И НАЛАГАТ УСЛОВИА И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО
  НАРЕД САС ВСИЧКИ ПЛУСОВЕ КОИТО НИ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ РУСИА И БАЛГАРИА СА БРАТСКИ НАРОДИ ГОВОРИМЕ ЕДИН ЕЗИК С МАЛКИ ОТКЛОНЕНИА И ИЗПОВЯДВАМЕ ЕДНА ВЯРА.
  ОТ СЕГА НАТАТЪК ЕВРО САЮЗА САМО ШТЕ СМУЧЕ ДИВИДЕНТИ ОТ ВСИЧКИ ДОНОРИ КАКТО И НАТО ЗАТОВА ТРЯБВА ЧАС ПО СКОРО ДА СЕ СПРЕ ТОВА БЕЗУМИЕ .
  ЗАШТОТО ДНЕС СТРАХА СЕ НАРИЧА КОРОНА ВИРУС А УТРЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО И КАК.
  ДОКАТО РУСИА Е КАЗАЛА И ДОКАЗАЛА НА БРАТСКИА БАЛГАРСКИ НАРОД МНОГО ПАТИ.
  ПОМИСЛЕТЕ ВСИЧКИ И НЕКА С РЕФЕРЕНДУМ НАРОДА НЕ ПОЛИТИЦИТЕ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ.
  БОГ С НАС.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не,че се заяждам но нямате ли буквите "Ъ" и "Я" в Кирилицата си?

   Изтриване
 15. За сега само негативи има от Евросъюза, да бе говорим за мерките за забрана на препарати, инструменти и много други и то защото някой е решил, че в Евросъюза няма да се използва. Ако бяхме с Русия едва ли щеше да има и емигрантска вълна....

  ОтговорИзтриване
 16. Икономиката първо. Икономиката.

  ОтговорИзтриване
 17. Бог да вразоми нашете политици.И да вземат правилното решение,за доброто на Майка България.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Те са безбожници, не може да ги вразуми. Те са ни продали много отдавна и само следват инструкции за унишожаването ни като народ! Няма да се обърнат срещу тези от които са получили тлъсти комисиони, защото ще им изкарат на яве всичките кирливи ризи!

   Изтриване

Кажете си мнението...