Adsense-top

Келеши набутаха държавата с 4000 лв. да ги спасява, сега ще платят глоба 300 лв. (ако не обжалват)


Точно 4000 лева струва спасителната операция, за да бъдат извадени от снега 8 младежи от техникума в Раднево, тръгнали към Бузлуджа. Часове наред - още от ранни зори в понеделник, бяха мобилизирани хора и техника - 2 противопожарни автомобила, 2 трактора с гребла, много работници, включително и шефът на Областното пътно управление, който се добрал до бедстващите 7 момчета и едно момиче с джипа си.
За отплата родителите на едно от децата грубо отпрати репортерите, не се чуха и поне обичайните думи на благодарност, защото всичко е завършило добре.
Не, вместо това с едно мънкане се обяснява, че младежите не са тръгнали да си правят дрифт (което вероятно няма да предизвика съчувствие), а само на разходка до близката хижа. И в двата случая обаче - по затворен, а значи и забранен за движение път. Затова и ще ги глобят скромно - по 300 лв. за всяка от трите коли. И нито дума за хвърления обществен ресурс - хора, техника (и гориво), които е трябвало да чистят от преспите друг важен път през това време.
Не е заяждане на дребно, а принципен въпрос. Ако всеки любител на силни усещания си представя, че вдигането на адреналина е евтино, че даже и безплатно занимание, за което обаче държавата ще плаща, това трябва да бъде спряно веднъж завинаги. Така преди време търсеха един “смелчага” дни и нощи по горите, пък накрая той се появи и каза, че просто се разхождал, защо въобще се вдига толкова шум!
Преди година други трима младежи самонадеяно избрали някаква хижа, без да познават местността. Търсеха си десетки доброволци и професионални спасители. И после не платиха нито стотинка за глупостта си.
Та същото е с въпросните любители на дрифта. Всяка глупост трябва да се плаща от джоба на онзи, който реши, че може безнаказано да я развява пред обществото и за негова сметка. Затова глобата от 300 лева си е едно на ръка - за нарушение на правилата на пътя. Но осмината младежи трябва да платят и разходите за спасителната операция - точно 4000 лева и нито стотинка по-малко.
Как ще се справят, откъде ще ги вземат - това не е проблем на обществото, което е направило необходимото да бъдат спасени. Ако трябва - ще работят, ако трябва - и на абитуриентски бал няма да ходят, но да ги платят.
В противен случай те и такива като тях цял живот ще си въобразяват, че обществото всеки път им е длъжно - трябва да се втурва да ги спасява за поредната им глупост, че отгоре на всичкото това трябва да става и безплатно. Откъде накъде!

Генка Маркова
Източник: 24 часа


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...