Adsense-top

Хаос с "конвенцията" в комисиите - ГЕРБ и ДПС срещу всички... 2 комисии "Не", 1 "Да"... Г.Марков се цепи...

Истанбулската конвенция не мина първото си изпитание пред две парламентарни комисии. Първо комисията по младежта и спорта отхвърли ратифицирането на документа с десет гласа "против" и девет гласа "за", като решаващ е бил гласът на Георги Марков от ГЕРБ, който не е подкрепил конвенцията, научи "Дневник". Темата не е била в дневния ред на комисията и най-вероятно е била обсъдена в точка "Разни".
След това правната комисия реши да изключи от дневния си ред разглеждането на ратифицирането на документа. Това се случи с гласовете на БСП, Обединени патриоти и "Воля", които събраха десет гласа от присъстващи и отсъстващи депутати, които са казали позицията си пред съпартийците си. Против отпадането от дневния ред бяха осем от ГЕРБ, като съпартиецът им Йорданка Фикирлийска гласува "въздържал се".
По време на гласуването на дневния ред отсъстваха депутатите от ДПС. По-късно на заседанието дойде Хамид Хамид. Засега партията на Мустафа Карадайъ не са заявявали ясна позиция за конвенцията.
Аргументите на левицата за отпадане на точката от дневния ред бяха, че обществото е разделено в позициите си за ратифициране на документа и се нуждае от още дебати. Освен това не е направена оценка на въздействие върху законодателството от приемането на конвенцията. Пенчо Милков от БСП призова към проявяване на мъдрост и отлагане на разглеждането на документа.
Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти" заяви, че конвенцията е била подписана преди много години и нямало причина да се бърза толкова с ратификацията ѝ, "за да не се излагаме пред чужденците". Той изрази неодобрението си, че темата е била вкарана в днешния дневен ред на правната комисия вчера.
Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ пък му отговори, че не вижда някакви особености по узаконяването на конвенцията.
По-късно през деня стана известно, че външната комисия в парламента е подкрепила ратифицирането на Конвенцията с десет гласа "за" на ГЕРБ и ДПС. Против са гласували седем депутати от БСП и Обединени патриоти, а един народен представител от "Воля" е бил "въздържал се".
Ако подобно гласуване "на кантар" се случи в пленарна зала, то решаваща ще се окаже думата на Президента. Негово вето ще изиска твърди 121 гласа за конвенцията, което изглежда невъзможна цифра... 

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...