Adsense-top

За момента: 123 на 117 депутати срещу "джендърите"

 
Бойко Борисов отложи гласуването на "Истанбулската конвенция", не защото се съмнява в нея, а защото му трябва време да обработи общественото мнение, и най-вече - депутатите.
Към настоящия момент, в Парламента има ясно мнозинство срещу конвенцията, което се видя и при гласуванията в 3 комисии. И в трите тя беше отхвърлена, като в 1 бе направена фалшификация на гласуването, за да бъде прокарана. Гласовете на 2 депутати от БСП не бяха зачетени.
Към настоящия момент, парламентарната аритметика сочи, че има 123 срещу 117 гласа в ущърб на Конвенцията.
Твърди като партийна линия са БСП (с до 4-5 депутати изключение), ДПС (100%), Патриотите(100%) и ВОЛЯ (Марешки го държат на "къса каишка" с 6 дела в прокуратурата).
БСП е категорично против и най-вероятно всичките 80 депутати ще гласуват така. Има малки съмнения за няколко гласа, но най-вероятно и те ще последват партийната линия. Но хипотетично, БСП се брои като 75 гласа "против".
В ДПС има сериозен разнобой, фактически партията е против Конвенцията. Но в опит да клатят правителството, те се опитват да прилепят ГЕРБ към себе си. Затова техните 25 депутати са твърдо "за".
ВОЛЯ с 11 депутати ще гласуват както Бойко им каже, т.е. "За".
Позицията на Патриотите е ясна. Всички ще са "против".
Стигаме и до най-голямата парламентарна група. ГЕРБ. Гласуването на конвенцията вероятно ще е първият случай, в който партийната дисциплина няма да сработи. И в момента има ясни гласове "против", които и в комисиите така гласуват. Тяхното лице е Георги Марков, но фактически поне 80% от групата е против Конвенцията. Каквото правят, правят го по нареждане на Бойко Борисов, който е зависим от западните лидери.
Но не всички гербери ще подкрепят. Очакванията са да има поне 20 гласа "против". Т.е. в най-добрия случай, ГЕРБ ще имат 75 гласа "за".
Има и 2 независими депутати. Те са напълно неясни и затова условно ги разделяме 50:50%.
Каква е равносметката в най-добрия случай за конвенцията:
За -> 75+25+11+5+1=117
Против -> 75+27+20+1=123
При такава малка разлика, хипотетично конвенцията може да се прокара, ако се издебне опозицията да и отсъстват няколко депутите, и тогава се постави на гласуване.
В случая обаче ще се прокара с под 121 гласа. Но президентът също е против конвенцията. В този случай вето се отхвърля с твърди 121 гласа.
Ето заради тези съотношения, Бойко отложи гласуването.
Сега медии и коментатори ще ни обработват как няма нищо общо с третия пол, колко важни са жените (сякаш до сега не са били защитени), ще се подкупват депутати, ще се заплашва и пр. Най-активен вече е шоуменът Слави Трифонов, който усилено започна да прави скечове срещу Църквата, президента и другите противници на позорния документ.
Резултатът е неясен, но е възможен и общ народен бунт, който да помете и депутати, и правителство, и да срине изцяло системата. Този казус може да се окаже преломният момент за България...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...