Adsense-top

От 1 януари се увеличава възрастта за пенсиониране!

От 1 януари се увеличава възрастта за пенсиониране!
От 1 януари влиза в сила новата минимална работна заплата, увеличава се възрастта за пенсиониране и заплатите на военните и учителите, напомня БГНЕС.
От днес размерът на минималната работна заплата става 510 лева. Също така от Новата година се увеличават с 1% осигуровките. За родените преди 1 януари 1960 г. вноската във фонд „Пенсии“ нараства до 19,8%, а за родените след тази дата – 14,7%. Промените ще засегнат и реда за пенсиониране. През тази година жените ще се пенсионират на възраст 61 години и 2 месеца при 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете - на 64 години и 1 месец и стаж 38 години и 6 месеца.
С повишени заплати могат да се похвалят учителите и военните. Вдига се и увеличението за втората година на майчинството, което става 380 лева. Предвидено е повишаване на добавките за хората с увреждания. Новите мерки ще засегнат също така хората без препитание. Минималното дневно обезщетение за безработица се повишава от 7,20 на 9 лева. Въвежда се и таван от 74 лева и 20 стотинки на ден. Променят се изискванията на право за обезщетение за безработица - да има внесени или дължими вноски за фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18. 

източник: epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...