Adsense-top

Бъдещият UK премиер: Банкерите са спекуланти и комapджии, които разбиха нашата икономика...

 
Инвеститори и бизнес лидери са обезпокоени от възможността за правителство на лейбъристите на Джеръми Корбин във Великобритания, което да отмени десетилетия на икономическа ортодоксалност. Мнозина в Лондонското сити се подготвят за вероятността от предсрочни избори, които биха могли да доведат до завой от досегашните политики, пише Financial Times.
Тази възмижност става все по-реална, защото Тереза Мей губи поддръжка и е в цугцванг по отношение на Брекзит по ключови въпроси - блокирана от една страна от собствената си партия, а от друга - от Северно Ирланската регионална партия.
Припомняме, че на последните избори Консерваторите спечелиха с 43:41% и само мажоритарната система им помогна да имат малко повече депутати.
Днес съотношението може да е обратно и Лейбъристите да получат мнозинство.
Наскоро от Morgan Stanley прогнозираха, че управление на Корбин може да причини щети на фондовите пазари и на паунда. От Goldman Sachs пък коментираха, че победа за лейбъристкия лидер ще превърне Великобритания в "Куба без слънцето". В отговор Корбин нарече финансовия сектор "спекуланти и комарджии, които разбиха нашата икономика". И предупреди глобалните банки, които оперират извън Лондонското сити, че той ще бъде заплаха за техния бизнес, ако стане премиер.
Лейбъристкият манифест обещава допълнителни обществени разходи от 48 млрд. паунда годишно, частично финансирани от 19 млрд. паунда под формата на допълнителен корпоративен данък и по-висок данък върху доходите за тези, които печелят най-много.
Много инвеститори забелязаха Корбин след последните избори, когато лейбъристите лишиха Тереза Мей от парламентарно мнозинство. Оттогава някои са преместили инвестиции за стотици милиони британски паунда извън Обединеното кралство. "Възходът на Корбин не ме успокоява. Ще бъде опустошително, ако стигне до властта. Чувам се с инвеститори, които казват, че не искат да инвестират в страната не заради Brexit, а заради Корбин", твърди Еди Трюъл, частен дялов инвеститор, който вече е преместил активи на стойност 250 млн. паунда от Великобритания в Швейцария. Мениджър от британски частен дялов фонд го подкрепя, допълвайки, че кабинет на Корбин ще направи така, че Brexit да изглежда като "малък проблем".
Уилям Джаксън, управляващ партньор в Bridgepoint – частния дялов собственик на Pret A Manger, смята, че по-високите данъци могат да изгонят хората с най-високи доходи от страната, намалявайки данъчните постъпления и съкращавайки растежа. "Моята предпазливост се дължи на факта, че Обединеното кралство е силно зависимо от ограничената данъчна база. Това прави страната зависима от оставането на тези хора във Великобритания и уязвима от ефекта, който промените в данъчните нива оказват върху общите данъчни постъпление. Историята показва, че има повратна точка, след която предприятията са в застой, а данъчните постъпления в действителност спадат", посочва Джаксън.
Не всички във финансовата общност обаче възприемат правителство на Корбин като чак такава заплаха. Дийн Търнър, икономист в британския инвестиционен офис на UBS Wealth Management, смята, че инвеститорите преувеличават ефекта от лейбъристкия лидер. И допълва, че негово правителство няма да превърне Великобритания във "Венецуела за една нощ". Според него всяка промяна ще бъде постепенна. По думите му много от предложенията на Корбин, като например ренационализация на железниците, ще бъдат възприети за "нормални" в други европейски страни.

Източник: Капитал, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...