Adsense-top

Турция говори за "война" за спорни територии, наш Бойко мълчи и се мазни на Падишаха...

Турция ще търси дипломатическо решение, Международния съд или война, за да си върне някои острови в Егейско море.
Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турския парламент, информира Greek Reporter.
Кореспондентът на телевизия Ant1 в Турция съобщи, че е имало сблъсък в турския парламент между управляващата партия и основната опозиция относно казуса за някои гръцки острови в Егейско море. Анкара има претенции към тези острови.
По време на обръщението си Чавушоглу подчерта, че Турция има три варианта: да се опита да работи за дипломатическо решение с Гърция, да внесе казуса в Международния съд или да изпрати турската армия на спорните острови.
Имайки предвид островите Имия/Кардак, външният министър поясни, че това е национален въпрос и че Партията на справедливостта и развитието не е отговорна за това, което се е случило през 1996 г., защото тогава не са били в правителството. Той заяви, че Имия е "окупиран" от гърците.
Ще продължим дипломатическите си разговори с Гърция. Ако не се съгласят, парламентът ще реши алтернативите и ние ще ги изпълним. Но това е национална политика. Това не е въпрос, който ще бъде обсъждан в коридорите, каза Чавушоглу.
Случващото се е изключително опасно за България. Просто защото при вариант 3, ние нямаме какво да противопоставим на Турция. Гърция има армия, която е около 70% от турската. Ние нямама и 1% спрямо тях.
Привидно спорове за острови не ни засягат. Но претенции винаги могат да се измислят. И ако войната е отворен вариант, то какво правим. Припомняме, че преди години Турция на своя глава промени морската граница с България като издигна една буна, която пренасочи течението на р.Резовска. Стана буквално за 1 нощ.
Така че, ако искат да воюват за Кърджали, доста лесно ще измислят повод. За 1 нощ.
На този фон, мълчанието на Бойко е потресаващо...

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...