Adsense-top

Каталуня обяви изборната си победа над Испания

Каталунските избори се превърнаха във втори тур на референдума за независимост. Трите определени като сепаратистки партии спечелиха абсолютно мнозинство и ще формират управляваща коалиция.
Вчера се проведоха предсрочни избори в Каталуния. Вотът бе организиран от Мадрид, след като централното правителство задейства чл. 155 от Конституцията на Испания, за да суспендира автономните правомощия на Каталуния. Някои от кандидатите за изборите – включително и отстраненият от длъжност председател на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинения за организиране на бунт и Пучдемон и някои негови министри останаха в Брюксел, където избягаха малко след опита за провъзгласяване на независимост и република.
Избирателната активност е изключително висока, като по данни на местните власти 4,1 милиона от имащите право на глас 5,3 млн. души са посетили урните, което представлява 81% избирателна активност.
Трите партии „Заедно за Каталуния“, „Обединена левица за Каталуния“ и „Кандидатура за народно единство“, които подкрепят обявяването на независимост и република имат съответно 34, 32 и четири места, или общо 70 народни представители, което им гарантира пълно мнозинство, изискващо 68 депутатски места от общо 135.
Срещу тях юнионистките (про испанските) формации имат общо 57 народните представители.
Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон поздрави вчера вечерта в Брюксел сепаратисткия лагер за победата на регионалните избори в Каталуния и подчерта, че това е резултат, който никой не може да оспори, пишат испанските медии.
Постигнахме победа, която никой не може да оспори, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон.
Пучдемон, който получи най-много гласове от всички сепаратистки кандидати, приветства резултатите с удовлетворение и ги нарече удар за централното правителство на Испания.
“Испанската държава е победена”, каза Пучдемон. “Мариано Рахой получи шамар в лицето от Каталуния”.Мариано Рахой загуби плебисцита, към който се стремеше, не пропусна да отбележи Карлес Пучдемон.
“Искам да благодаря на каталунския народ, че даде урок на света, урок по гражданска доблест и демокрация”, каза Пучдемон.
Инес Аримадас, водещият кандидат на поддръжниците на оставането на Каталуния в кралството спечели 37 места, които я правят най-голямата фракция в 135-местното регионално събрание.
“Отцепническите сили повече не могат да твърдят, че говорят от името цяла Каталуния”, каза Аримадас, обещавайки, че нейната партия ще продължи да се противопоставя на сепаратистите.
“Ще продължим да се борим за мирно съвместно съществуване, здрав разум и за Каталуния за всички каталунци”.

Източник: bultimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...