Adsense-top

Цветанов: Правим възможно най-модерното здравеопазване

Правим възможно най-модерното здравеопазване, никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни. Това обяви зам.-председателят ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се” по „Нова телевизия” във връзка с въведения мораториум върху нови лекарства от парламента и последвалото недоволство сред хората, довело и до президентско вето на част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което впоследствие обаче бе преодоляно от депутатите.
Дебатът в пленарна зала за мораториума върху новите лекарства, Цветанов определи като „безсмислен” и обвини опозицията, че разпространява фалшиви новини, заради което хората били заблудени относно приетото от Народното събрание.
„Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече. Общият бюджет за НЗОК ще е 3,8 милиарда лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4,7 милиарда лева”, заяви Цветанов. По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства.
Според Цветанов екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса.
„Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни”, заяви Цветанов. „В диалог можем да решим проблема във всеки конкретен случай”.
„Трябва да имаме комплексна политика – да има профилактика, контролни прегледи, да има техника”, заяви Цветанов.
„Освен това ние не знаем какъв е ефектът от тези лекарства. В Румъния има 6-годишен мораториум. В момента има 28 молекули, които се плащат и ще продължат да се плащат. Спорът беше за тези 32. Правим възможно най-модерното здравеопазване”, обяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

Източник: КРОСС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...