Adsense-top

БСП внася законопроект за повече българска музика в радиоефира

БСП иска повече българска музика да звучи в националния радиоефир. Депутатите от "БСП за България" Нона Йотова и Крум Зарков готвят законопроект, с който да бъдат въведени правила и квоти за родни музикални произведения не само за БНР, а и за частните радиостанции, съобщава "Дума".
"Време е за конкретни предложения. В Закона за радио и телевизия се говори за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в радиопрограмите като цяло, не само в общественото радио. Европейското законодателство се развива именно в защита на европейската продукция", каза за "Дума" Зарков.
Той припомни, че БСП е единствената партия, която прави инициативи за защита на българската култура. Социалистът даде пример с "културния чек", който срещна подкрепата на много млади хора.
Нона Йотова и Крум Зарков започнаха дискусията по темата с парламентарен въпрос към министъра на културата Боил Банов. Той призна, че присъствието на българска продукция в ефира е недостатъчно, но изрази съмнения, че това може да се реши с административни мерки.
"Квотите за европейска продукция са призвани да защитят творческия сектор в Европа и да промотират европейското съдържание, а не да изключват и/или фрагментират това съдържание на основата на национален или езиков признак. Те не целят да заместят индивидуалния избор на потребителите или редакционната свобода на медиите. Въпрос на редакционна политика е каква музика да се пуска в ефира, като се отчита и наличието на нишови музикални профили. Въвеждането на задължителна национална квота по БНР и БНТ следва внимателно да се обмисли", заяви Банов.
Според него за насърчаването на българския музикален продукт най-правилно е да се търсят работещи решения извън чисто законодателните. По думите на Банов въвеждането на задължителна национална квота в програмното съдържание на обществените радио и телевизия трябва да се обмисли, защото засяга сложен комплекс от мерки за жанровото многообразие, часовете на излъчване и присъствието в такива квоти на дебютиращи таланти и др.
"Моментът е много добър за започване на дебати в Народното събрание, за да се обсъдят необходимите мерки. Европейското законодателство се развива в посока на защита на европейската продукция. В нея може да има квота за продукция на оригинален език, в случая на българския. Това се случва в много европейски държави, които вече имат много силни квоти за собствената им продукция", категоричен е Зарков.
Той обяви, че председателят на Комисията по взаимодействие с гражданското общество Антон Кутев е помолил специалната студентска програма в НС да изготви сравнително правно проучване къде съществуват такива квоти.
"Не искаме да отнемем правото на избор нито на слушателите, нито на програмните директори. Но трябва да им дадем право на решение и предпочитания да се чува и родната продукция. Остава усещането, че слушаме все по-малко и по-малко българска музика", коментира Зарков.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...