Adsense-top

Мадрид обвини Путин и Асандж за виновни за изборния погром в Каталуня

Изборите в Каталуня оформят бъдещата политическа обстановка в Испания и отекват далеч от нейните граници. А международните измерения на важното гласуване включват твърдения за намеса на Русия, Европейския съюз и Франция, както и джихадисти и Джулиан Асандж, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
Нито едни избори на Запад не са пълни в момента без твърдения за намеса на Русия и испанското правителство обяви, че има доказателства за подобно нещо.
"Ние го потвърждаваме. Целта е да бъде отслабен ЕС. Искаме да засилваме и да развиваме стратегическото си сътрудничество с другите държави членки и ЕС", каза външният министър Алфонсо Дастис.
Мадрид също така се оплака от изявленията на Джулиан Асандж в Туитър. Дастис обвини основателя на Уикилийкс, че се "опитва да се намеси и да манипулира" каталунската криза, след като той внезапно се заинтересува от Каталуния и заяви, че сепаратистите са "потискани".
Имаше и неочаквана намеса от страна на бившия френски премиер Манюел Валс, която каза, че трусовете, предизвиквани от движението за независимост, подпомагат ислямистките терористи. Валс, чийто баща е каталунец, е противник на движението за независимост, като настоява, че никое френско правителство няма да признае независима Каталуния.
Изборите, до които се стига след настървена кампания, остри взаимни обвинения, изблици на насилие, бягство на каталунския премиер в чужбина и затваряне на други сепаратистки лидери, бяха доста оспорвани и има несигурност и тревога за това, което предстои по-нататък.
Относително високият резултат на близките до Мадрид, реално се дължи на изборни фалшификации, на това че еднолично определена от премиера Рахой фирма броеше гласовете, и на това, че част от отцепниците бяха в затвора и не можеха да водят нормална кампания. Самото гласуване мина под полицейска обсада.
Реално победата на сепаратистите сигурно е още по-голяма.
Миналия месец испанското правителство постави под пряк контрол Каталуния, уволни областното правителство и свика нови избори в отговор на едностранното обявяване на независимост от регионалния парламент.
Сега Мадрид казва, че независимо от резултата на изборите, правителството знае, че може просто да повтори изборния процес, ако каталунските политици направят още един опит да създадат нова република.
Анализатори казват, че изборите няма да съдействат особено за потушаване на основното напрежение между поддръжниците и противниците на независимостта в Каталуния, което ще продължи да заплашва стабилността на областта.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...