Adsense-top

Всички пари в бъдеще ще са крипто, ориентирайте се докато е време... Всякакви евра и долари ще се изпарят, и ще ги загубите...

Вчера на пазара се появи първата българска крипто-валута, на име "левкойн". Първите резултати от появата са доста впечатляващи - изведнъж голям брой хора станаха "копачи", а из Фейсбук се появиха групи от фенове. Някой дори направи страница в Уикипедия.
Този случай ме накара да напиша тази статия, която отдавна замислям.
Защо и от къде се появиха крипто-валутите? Какво е това чудо? Измама, може би...
Ни най-малко...
Криптовалутите ги имаше още при... Чаушеску. В Румъния.
Те бяха под формата на кутии с цигари. Всеки минавал от там знае, че цигарите отваряха всякакви врати, а често те и спасяваха от нападения на пътя.
Но какво общо има "биткойнът" с цигарите при Чаушеску?
Има много общо. Има общо и със златото, среброто, петрола...
Общото е, че е обект с ограничено количество. Всеки един обект, който има ограничено и ясно видимо количество, има потенциала да се превърне в пари.
И тук да допълним нещо - парите са съществували преди държавите. Те не са продукт на държавите, както доста хора си мислят. Средства за разплащане е имало и преди това. Просто на по-късен етап държавите са ги монополизирали. В общия случай - за да злоупотребят с монопола.
Парите, това са всеки предмет, който има някаква стойност, и който хората знаят, че могат да разменят за всичко друго. Няма значение дали този предмет е банкнота от 100 долара или пък е златно кюлче.
Цигарите на Чаушеску бяха станали валута в една почти фалирала икономика. За цигари имаше винаги огромно постоянно търсене, а количеството им бе ограничено от липсата на валута в страната. Така в глада на Карпатския гений, тютюнът бе станал пари.
Кога се появи биткойнът? Помните ли?
През 2009 г.
Точно когато се разбра, че светът десетилетия наред е живял на заем, трупал е дългове, и вече е отвъд точката на изплащане.
И панически, за да спасяват неспасяемото, политиците започнаха да печатат пари.
Е, точно тогава се появи биткойнът - идея за виртуални пари, чието количество е ограничено от математическа формула, и чието администриране не е в ръцета на политици или на централно звено, а е в ръцете на милиони обикновени потребители. Които, разбира се, не биха допуснали някой да печата биткойни и да им краде от собствеността.
Технологично "биткойнът" е бил възможен още от 90-те. Но се случи едва 2009 г., когато възникнаха условия за това.
Т.е. биткойнът не е "крипто-валута". Той е просто "валута", която се появява, когато политиците започнат да злоупотребяват с монопола над "печатницата".
Биткойнът, а и другите "криптаци", те са защитният отговор на обществото спрямо корумпираните управляващи, които крадат чрез паричната емисия.
Сега духът от бутилката е изпуснат.
И той значи нещо много просто - дните на старите книжни валути са преброени. Казвам ви точно обратното на онова, което ще чуете от всякакви политици, централни банкери, чиновници и псевдо-бизнесмени. Всички те ще ви кажат: "Внимавайте, не си играйте с крипто-валутите, може да изгубите парите си". Аз ви казвам обратното: "Внимавайте, парите ви са обречени, можете да спасите нещо от тях, ако намерите правилната крипто-валута".
Бъдещето е само и единствено на крипто-валутите, защото останалите валути ще бъдат убити от паричната емисия и злоупотребата на политиците с тях. 
Теоретично, ако злоупотребата спре, то старите пари биха могли да се конкурират с новите. Но признаци това да се случи няма. Политиците печатат все повече, дълговете стават все по-големи.
Няма друг изход от това, освен инфлация. Т.е. освен да ви откраднат спестеното като до всеки ваш честен лев, те напечатат още 10 от "въздуха". И после си поделите по равно стоките дето ще купувате с тия пари.
Като казах, че бъдещето е на "криптаците", да не забравяме началото на статията. Криптаци не са единствено електронните пари с фиксирана емисия. Криптаци са златото, петролът, и цигарите понякога.
Ако си обърнете бутафорните евра в злато, със сигурност ще сте по-добре защитени. Но говорим за физическо злато, което държите в ръцете си. А не за златни деривати, т.е. бутафорно напечатано злато, което си "купувате" на борсата. Всъщност, добре е да знаете, че в момента изобщо не съществува злато, което да покрие дори една стотна от наличните напечатани пари.
Т.е. ако чрез злато някой ще си спасява парите, ще успеят 1% от хората. А ако хората тръгнат да си обръщат парите в злато, то цената му ще стане такава, че биткойнът ще изглежда някакъв мизерен просяк. Говорим за твърдо, физическо злато, повтарям. Хартиени златни облигаци винаги могат да ви напечатат и да ви ги продадат. Те имат толкова стойност, колкото и хартийките, с които ще ги платите.
Може би точно тук е моментът да кажем най-важното.
Защо еврото и доларът са пари?
Отговорът е съвсем прост - защото хората живеят с убеждението, че с тях могат да си купят нещо. Т.е. те са сигурни, че по всяко време могат да ги предложат на други хора и да получат реално благо от това. Т.е. стойността на хартиените пари се крепи единствено на вярата на хората, че те имат стойност.
Абсолютно същото е с крипто-валутите. Подобно на хартията, и те нямат собствена стойност. Както банкнотата не се яде, така и биткойнът не става за нищо сам по себе си.
Но ако хората натрупат доверие, че нещо ще има стойност, то я получава.
Именно това се случва сега. Крипто-валутите трупат това доверие.
Но за разлика от хартиените пари, те са предпазени от най-голямата заплаха за всяко доверие - злоупотребата.
Хартиените пари нямат вече гаранция, че не могат да се печатат неограничено. Нещо повече - налице е гаранция, че ще се печатат. Така те губят своето доверие.
Крипто-валутите имат заложен механизъм за ограничение. А информацията се пази на хиляди и милиони компютри, без възможност да се манипулира.
Съответно - какво имаме. Хартиени пари, които са чисто доверие, което върви надолу. И крипто-пари, които са също чисто доверие, което върви нагоре...
Къде е бъдещето?
И най-накрая, нека се върнем на технологията.
Ако Добри иска да прати 100 лв. на Петко в друг град, то Добри трябва да иде в банката. Там ще му вземат 2 лв. за превода, а Петко ще получи парите на следващия ден. Вероятно ще му вземат още някаква такса при тегленето. Вече какви ли не такси измислиха.
Ако Добри иска да прати 100 левкойна на Петко в друг град, то Добри трябва да отвори порфейла си с левкойни. Да напише един ред и да натисне Enter.
Парите незабавно се озовават при Петко, а до около 1 час ще може и да ги харчи. Този час е за допълнителни проверки, вписвания и пр., за да е сигурна транзакцията. Парите иначе са си негови, Добри не може да ги върне вече.
Естествено, няма никакви такси за това прехвърляне. По-бързо, по-евтино...
Има ли смисъл от банки и техните книжни безсмислици, издавани от държавата?
Има ли бъдеще пред тези безсмислици?
И може би най-интересно е да завършим и с една най-добра новина - как криптаците ще премахнат огромния тумор, наречен "финансов сектор", който разсипва икономиката. Огромната маса от безсмислени чиновници и паразити, които нищо не създават, само въртят едни пари и получават огромни бонуси.
Ще обясня как.
Цялата тази бутафория се крепи на онова дето ви написах - вие изкарвате 1 лев, а държавата печата нови 10. После си делите благата поравно.
От къде идват несметните печалби на финансовия сектор?
Някога идваха от лихва, и от инвестиции. И не бяха никак несметни. Поемаха се рискове, правеха се предприятия, от печалбата се връщаха парите.
Сега е съвсем друго.
Централната банка печата пари. Дава ги на нулева лихва на частните банки. Те купуват държавни ценни книжа с 2-3% лихва. И като завъртят трилиони по тази схема, се получават милиарди "печалба". Трилионите са дълг на правителството, т.е. на всички данъкоплатци. Милиардите са чиста печалба на прехвалените банкери, дето били велики таланти на инвестиционния процес.
Съществуват многобройни вариации на тази схема. Ще ги чуете под различни сложни имена. Но в същността си те са едно и също - държавата печата пари, дава ги на малък кръг привилегировани, и с тези пари, срещу които не стои труд и реален продукт, с тези пари те изземват част от заработеното от самите вас.
Как "криптаците" ще спрат това?
Много просто - държавата не може да печата пари. А без тях, цялата схема натам угасва.
Ако трябва да се набират пари от депозити, срещу лихва, то тя няма да е малка. За да се плати, ще трябват реални бизнес начинания. Т.е. ще трябат реални добри стари банкери, дето цепят всяка стотинка на 2 и внимават в какво влагат. И ако сгрешат, фалират. Без някой да ги спасява с нови напечатани пари.
Свърши ли паричната емисия, отива си и този тумор. А милионите безсмислени банкови чиновници отиват на плантацията. Да произведат нещо.
Ето затова и политици, и банкери, и всякакви "финансови експерти" ще ви говорят срещу "криптаците". Защото времето им изтича.
По същата причина ще ви говорят и срещу златото, и по същата причина Чаушеску е преследвал контрабандата на цигари. Защото всеки истински пари унищожават фалшификаторите, които са си повярвали, че са наш елит.
Няма друго бъдеще, освен крипто-валутите. Въпросът колко ще загубите от сегашните си пари, има отговор в това кога и коя крипто-валута ще изберете, за да ги спасите...

Добри Божилов
28-12-2017

1 коментар:

Кажете си мнението...