Adsense-top

ГЕРБ започва закриване на болници, харчели твърде много пари...

 
Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат закривани, ако в региона, в който се намират, има друго лечебно заведение, което да поеме техния капацитет. Това съобщи пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
"Без наличие на национална здравна карта правим такава за държавните лечебни заведения", каза той.
Това обаче е странно решение, защото здравната карта би следвало да регулира ВСИЧКИ болници. Сега като закриват само държавните, нишата се освобождава за частните. А те също доят здравната каса. Някои - доста мощно.
Почти е готов анализът на структурата на финансово управление на държавните лечебни заведения и отделно на мениджмънта с индикатори, които доказват причината за влошаване на финансовото им състояние - труд, който изисква година работа, подчерта министърът. Анализира се всяка болница, всяка нейна дейност и всяко отделение, така че да се види кои разходи са неефективни.
Ананиев добави, че няма да се закриват болници, които, макар и в лошо финансово състояние, са структуроопределящи за съответния регион. Те ще бъдат стабилизирани, за да могат да се самоиздържат и да вършат работата, за която имат техника и персонал.
Неразплатените разходи на държавните болници към днешна дата са около 420 млн лв., а просрочените са около 160 млн. лв. От друга страна България е трета в света по брой болници на 100 хил. души от населението и втора в Европа след Германия, изтъкна Ананиев.
Българските граждани ще бъдат лекувани с модерни лекарства и през 2018 г., увери здравният министър, помолен да коментира идеята с мораториума за плащане на генерични лекарства от здравната каса, който отпадна при гласуването в парламента "През 2018 г. те ще бъдат лекувани с най-съвременните и приложими лекарства в Европа. Не трябва да има притеснение че българският пациент няма да получи необходимото лечение", заяви той.
Ананиев напомни, че преразходът за лекарства през тази година е около 100 млн. лв. Увери, че мораториумът е временна мярка, която ще стабилизира касата, проблемът с дефицитите ще бъде решен, а през 2019 г. стабилната финансова устойчивост ще се надгражда.
Предварителен и текущ контрол в здравната каса ще замени досегашния принцип на последващ контрол по документи, каза министърът, който в продължение на години оглавяваше надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Убеден съм, че ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които ще покажат нарастването на разходите за лекарства", каза министърът и обеща "в близките часове и дни" информация за паралелния износ, която ще потвърди това.
Някои клинични пътеки ще се преразгледат като алгоритъм - някои се нуждаят от увеличение на цената, другаде има лош мениджмънт и корупционни практики, трети трябва да преминат към доболничната помощ, където с по-малко средства да може да се извършват същите манипулации, съобщи министърът на здравеопазването. Преразглеждането ще стане съвместно с Българския лекарски съюз при подготовката на новия рамков договор.

Източник: Дневник, с редакции...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...