Adsense-top

Ню Йорк Таймс: Тръмп връща на Путин Украйна и България, получава Ирак и Египет...

Тръмп и Путин очевидно са се разбрали, и връщат някакво устойчиво равновесие от типа на това преди 1989 г.
Така професорът от Ню Йоркския университет Джоузеф Доул коментира излязлото вчера интервю в "Ню Йорк Таймс" на президентския съветник Джаред Къшнър.
Припомняме, той е зет на Доналд Тръмп, женен за най-голямата му дъщеря Иванка. Счита се за най-влиятелния човек в Белия дом, след самия президент.
В интервюто пред влиятелния американски вестник, Къшнър коментира широк спектър от въпроси, вкл. каза, че "руската следа" изборите в САЩ е вече приключена.
Най-интересни за нас бяха думите му по конфликтите в Европа и Близкия Изток.
Къшнър каза следното буквално: "САЩ имат доста неясен интерес на Балканите и в Украйна, но влагат значителни ресурси в тези региони. В същото време далеч по-важни за нас области като Ирак и Египет обръщат все повече внимание на Русия. Мисля, че администрацията има план как да разреши тези дисбаланси..."
Според професора, Къшнър е казал на дипломатически език, че САЩ искат да си върнат влиянието в Близкия Изток, където те имаха надмощие в Студената война. В замяна ще върнат на Русия част от Източна Европа, където пък тя имаше надмощие.
Казаното е в унисон със събитията в Израел. Египет е "гърбът" на Израел и под американско влияние, бе фактически най-близката арабска държава до евреите. Те първи сключиха мир, въпреки че единствената победоносна арабска война срещу Израел, е именно на Египет. Това е последната арабско-израелска война.
Сега Тръмп очевидно застава твърдо зад израелската кауза, и Египет му трябва, за да укрепи тила на евреите.
Ирак пък е нужен, за да се спре нахлуването на Иран на Запад и да се предотврати сблъсък с близкия съюзник Саудитска Арабия. Иран почти е превзел Ирак чрез шиитското мнозинство там. А самият Ирак гледа приятелски на Русия, след като именно тя прогони Ислямска държава. Която пък бе косвено спонсорирана от предната власт в САЩ - тази на сем.Клинтън.
Ако САЩ си върнат Ирак и Египет, то регионът ще заприлича на 80-те.
Сирия винаги ще си бъде про-руска, тя не е от интерес на САЩ.
Според проф.Доул, думите на Къшнър означават, че скоро ще има смени в правителствата на Украйна, както и на Балканите. Доколкото обаче на Балканите единствено България е американски доминион, то основната промяна следва да е тук. Гърция ще си остане "фифти-фифти", каквато винаги е била, а Сърбия си е руски протекторат.
И в България, и в Украйна правителствата се крепят с много крехки коалиции - "на косъм" и могат да се сменят по всяко време, обясни професорът.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...